Saoto soep

Surinaamse saoto soep 

Ohhhh… dit is echt mijn lievelingssoep en alleen hiervoor mag je mij ’s nachts wakker maken. Nu ben ik altijd al gek geweest op soep, maar deze soep blijft mijn favoriet. Een paar jaar geleden at ik deze soep voor het eerst bij een heel lief vriendinnetje van mij. Ik was toen nog helemaal niet bekend met de Surinaamse keuken, maar sindsdien ben ik een groot fan. Deze soep valt voor mij echt onder de categorie “comfort food”. Ik heb al meerdere varianten gegeten, maar haar variant is echt de lekkerste! En ik mag het recept met jullie delen 🙂

Dit heb je nodig

1,5 liter water
750 gram kippenpoten
3 sereh stengels
1 laos wortel, in stukjes*
3 salam blad*
4 laurierblaadjes
2 tenen knoflook, in schijfjes
2 uien, in stukjes
5 piment korrels
maggi bouillon blokjes
selderij
eieren
gebakken uitjes
taugé
saoto mix* (kan je ook vervangen door rijst)

Voor de ketjap sambal
ketjap
madame jeanette peper

Verhit in een soeppan wat olie en fruit hierin de ui en knoflook. Let op: de knoflook mag niet verkleuren, daar wordt ‘ie namelijk bitter van. Voeg vervolgens de kip en water toe. Kneus met een mes de sereh en voeg deze samen met de laos, salam- en laurierblad en pimentkorrels toe aan het water. Doe hier ook wat stengels selderij bij en breng langzaam aan de kook. Zet het vuur zacht en laat de bouillon zeker 3/4 uur trekken. Giet de bouillon vervolgens door een zeef en leg de kippenpoten apart en laat deze afkoelen. Breng de bouillon verder op smaak met de welbekende Surinaamse maggi blokjes.

Kook ondertussen de eieren en snijd de selderij fijn. Pluk het kippenvlees en gooi deze terug in de bouillon.

Snijd een heel klein stukje madame jeanette peper in stukjes en meng dit met de ketjap. Als je niet van pittig houdt dan kun je de peper natuurlijk ook weglaten. Of je speelt op save en voegt een klein beetje rode peper in stukjes toe.

Pak de grootste soepkom die je hebt uit je kast, want van deze soep wil je echt heel veel. Doe hierin de bouillon, een gekookt eitje, selderij, taugé, saoto mix en wat extra gebakken uitjes. Voeg naar eigen smaak wat ketjap sambal toe.

* de saoto mix (dit is een mengsel van vermicelli, gebakken uitjes en aardappel) kun je bij de Surinaamse toko halen. Daar vind je ook laos, sereh en salamblad. 

 

2 gedachten over “Saoto soep

  1. Gisteren de saoto soep gemaakt en…. Heerlijk!!! Dit recept ga ik zeker bewaren voor n volgende keer!

    Berber bedankt voor het recept en ga vooral zo door, alles ziet er heel goed uit.
    Groetjes Gitty

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s