Spaanse knoflooksoep

Van het weekend maakte ik deze fantastische soep die ik ooit, ik gok zo’n 12 jaar geleden voor het eerst en ook voor het laatst heb gegeten in zo’n typisch Spaans eetcafeetje. Plastic stoelen, lelijke placemats, maar vol met locals. Dan weet je dat je goed zit en dat je de echte traditionele keuken gaat proeven. Ik herinner me nog goed dat ik deze soep heel erg lekker vond, maar ik weet zeker dat ik hem nooit besteld had als ik de Spaanse menukaart had kunnen lezen en wist dat deze soep gemaakt werd van oud brood. Hah! Een prachtig recept dat is ontstaan in de tijd dat mensen nog geen eten weggooide, en misschien van heel weinig geld moesten rondkomen.

Want deze soep kost je bijna niets! Het enige wat je waarschijnlijk moet kopen is een halfje ongesneden wit brood en wat verse peterselie. De overige ingrediënten heb je vast en zeker op voorraad in huis. Arm of rijk, deze soep moet je gewoon een keer proberen. Het is heel Spanje in een soepkom en echt de moeite waard!

Dit heb je nodig
… voor 1 pan soep

een halfje wit brood, ongesneden
1 ui, fijngesneden
6 teentjes knoflook (jaja!)
bladpeterselie
gerookte paprikapoeder
cayennepeper
1 tot 1,5 liter kippenbouillon
verse eieren
olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd het halfje wit doormidden en bewaar de andere helft voor wentelteefjes ofzo. Snijd in brede plakken en vervolgens in blokjes van ongeveer 2 bij 2. Mag best wel lekker grof! Doe de blokjes brood in een ovenschaal en besprenkel dit met wat olijfolie. Hussel lekker door elkaar en bak in ongeveer 10 minuten goudbruin in de oven.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit hierin de ui zachtjes aan op middelhoog vuur. Voeg na ongeveer 2 minuten de 6 uitgeperste teentjes knoflook, 1 flinke theelepel gerookte paprikapoeder en een mespuntje cayennepeper toe en zet het vuur laag. Fruit dit 2 minuten aan. Roer regelmatig zodat de knoflook niet bruin kleur, dan wordt ‘ie namelijk bitter.

Doe het brood erbij en meng dit goed door elkaar. Blus af met de kippenbouillon. Ik begin altijd met 1 liter en voeg indien nodig later nog wat extra bouillon toe. Laat de soep 5 tot 10 minuten pruttelen tot het brood zacht is. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout. Breek dan de eieren boven de soep en doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Ik vind ’t zelf het lekkerst als het eigeel nog zacht is, dus ik doe dit niet langer dan 5 minuten. De gaartijd hangt ook een beetje af van het formaat ei. Houd dit dus even goed in de gaten terwijl je de kommen uit de kast haalt en de lepels alvast klaar legt.

Schep de soep in kommen en garneer deze met wat fijngesneden peterselie. ¡Buen provecho!

3 gedachten over “Spaanse knoflooksoep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s