Pasta, pizza

Bolognese saus

Als het goed is is iedereen wel bekend met de Italiaanse klassieke bolognese saus. Lekker over de spaghetti met wat vers geraspte kaas, maar deze saus vormt ook een mooie basis voor een rijkgevulde lasagne schotel. Voor de herkomst van deze saus moet je in het Italiaanse plaatsje Bologna zijn, dat in het noorden van Italië ligt. Bologna staat bekend om haar rijkgevulde en voedzame keuken en dat is precies wat deze saus is. En dat is ergens best wel een beetje verwarrend, want de Italiaanse keuken staat bekend om haar eenvoud en simplicity. De kunst van het weglaten. Een van de spelregels is dat de ingrediënten die je gebruikt super vers en van uitmuntende kwaliteit moeten zijn. Doe je dat niet dan speel je hartstikke vals. De traditionele bolognese saus wijkt behoorlijk af van deze regel, wat overigens helemaal niet verkeerd is. Ik ben dol op deze rijkgevulde saus die o.a. bestaat uit rundvlees, pancetta, wortel, bleekselderij, ui, wijn en melk.

Ik vervang in dit recept de pancetta met een Italiaanse spianata romana. Deze salami wordt in kistjes gerijpt waardoor ze plat van vorm zijn. Ze worden gemaakt van mager varkensvlees en hele peperkorrels. Ook heel erg lekker op een donkerbruine boterham met rucola, een drupje balsamico azijn, pijnboompitjes en wat Parmezaanse kaas 🙂

Terug naar de saus: die mag best een tijdje opstaan hoor! Wordt ‘ie alleen maar smaakvoller van. Krijg je al trek? Aan de slag dan maar! 

Dit heb je nodig
… voor 4 personen

500 gram gehakt (ik gebruik een 50/50 combi van half om half en rundergehakt)
150 gram spianata romana of pancetta, in dunne repen gesneden
1 grote ui, fijngesneden
1 flinke winterwortel, in blokjes gesneden
2 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
1 prei, in fijne ringen gesneden
2 tenen knoflook, fijngeperst
de blaadjes van 4 takjes tijm, fijngesneden
een flink glas rode wijn
2 blikjes tomatenblokjes
2 blaadjes laurier
1 theel. paprikapoeder
0,5 theel. nootmuskaat
een scheutje melk
vers geraspte (oude) kaas
peper & zout
olijfolie

Verwarm de olijfolie in een braadpan en fruit hierin in 10 minuten de fijngesneden ui zacht en glazig. Voeg hierna het gehakt en de in dunne repen gesneden spianata romana of pancetta toe samen met 1 theelepel paprikapoeder en een halve theelepel nootmuskaat. Bak dit een paar minuten mee tot het gehakt begint te kleuren. Gooi hierna de in blokjes gesneden wortel en bleekselderij samen met de knoflook in de pan en bak dit zo’n 5 minuten mee. Blus vervolgens af met een flink glas rode wijn en breng langzaam aan de kook. Wanneer het mengsel kookt voeg je de tomatenblokjes, een flinke scheut melk, tijm en laurier toe. Breng op smaak met peper en zout en breng het mengsel opnieuw aan de kook.

Zet de pan op het kleinste pitje en op laag vuur. Laat minimaal 1 uur met de deksel op de pan stoven, maar liever nog een beetje langer. Haal de deksel zo’n 30 minuten voor serveren van de pan om de saus in te laten dikken. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.

Serveer de saus met een pasta die je lekker vindt en maak het af met wat vers geraspte (oude) kaas. Buon appetito!

You Might Also Like

No Comments

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

Close