Ontbijt

Drie in de pan met appel en rozijnen

drie in de pan

Deze drie in de pan maakte ik op een regenachtige zondagochtend. Op zondag ontbijt ik graag wat uitgebreider, en dan mag er ook wel gecheat worden met ontbijtjes die niet zo healthy zijn. Nu ben ik helemaal geen zoetekauw, en stiekem eet ik ook nooit pannenkoeken. Als mijn moeder die vroeger bakte, dan maakte ze voor mij een bord spaghetti klaar. Daar werd ik dan weer blij van.

Toch vond ik deze drie in de pan super lekker om de dag mee te starten. Ik combineerde deze mini pannenkoekjes met geraspte appel en rozijnen. En natuurlijk heel veel kaneel. I love kaneel! Helemaal in combinatie met appel. Zomers natuurlijk ook super lekker met aardbeien of blauwe bessen van het seizoen. Of spek in combinatie met stroop. Je leest het al. Je kunt hier eindeloos mee variëren.

De geschiedenis van de pannenkoek..

Dacht je dat de pannenkoek een orgineel Nederlands recept is? In de twaalde eeuw werd dit recept door kruisvaarders vanuit China en Nepal meegenomen naar Europa. Destijds was het hoofdingrediënt boekweit wat gecombineerd werd met water, melk, gesmolten boter en een klein beetje bloem. Vandaag de dag wordt dit recept nog steeds gebruikt voor de Franse crêpes.

In de middeleeuwen begon “de koek” steeds meer te lijken op de variant die we vandaag de dag kennen en werden er eieren toegevoegd aan het beslag. Vlak voordat het vasten voor Pasen begon werden er veel pannenkoeken gegeten, dit om de voorraad eieren op te maken. Uiteindelijk verschenen er steeds meer variaties op de traditionele pannenkoek en werden er verschillende ingrediënten aan toegevoegd. Wist je dat de pannenkoek destijds zo populair was en dat zelfs Shakespear het vier keer noemde in zijn stukken “All’s Well That Ends Well” uit het jaar 1601/1602 en “As You Like It” uit 1599.

Drie in de pan met appel en rozijnen

Print recept
Aantal personen: 2 Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 ml melk
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 granny smith appel
  • 50 gram rozijnen
  • roomboter
  • kaneel
  • (poeder)suiker

Zo maak je het

1

Wel de rozijnen in een kommetje met warm water voor een paar minuten. Giet vervolgens af.

2

Meng de bloem met het zout.

3

Voeg melk en ei toe en meng dit tot een glad beslag.

4

Schil de appel en rasp deze vervolgens grof fijn.

5

Meng de appel en de rozijnen door het beslag.

6

Verhit een klontje boter in een koekenpan.

7

Schep het beslag in de pan en bak 3 pannenkoekjes tegelijkertijd.

8

Garneer de pannenkoekjes met kaneel en (poeder)suiker.

9

Eetsmakelijk!

You Might Also Like

No Comments

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

Close