Salades

Pompoen salade met geroosterde kikkererwten en feta

Pompoen salade

Kennen jullie Booij Kaasmakers al? De familie Booij maakt al heel wat generaties fantastisch lekkere rauwmelkse kazen op de boerderij in Streefkerk. Iedere ochtend wordt de verse melk opgehaald bij de buurboer. Deze melk gaat de kaastobbe in en wordt vervolgens op de juiste temperatuur gebracht. Om kaas te kunnen maken heb je zuursel en leb stremsel nodig. Leb stremsel wordt gemaakt van de enzymen uit de magen van kalveren. Tegenwoordig wordt dat op kweek gezet. Waar je vroeger tig kalveren nodig had, heb je er tegenwoordig maar 1 nodig. Dit hele proces heet stremmen. Stremsel zorgt ervoor dat de melk dik wordt, zodat je het later in stukjes kunt snijden. 

Als de gestremde melk dik genoeg is wordt deze gesneden. Dit noem je wrongel. Voor jonge kaas snijd je grote stukken en voor de oudere kaas worden de stukken fijner gesneden. Hierna wordt de wrongel twee keer gewassen. Hierdoor krijg je een kaas die qua smaak mooi in balans is. Niet te zout, niet te zuur, niet te zoet en niet te bitter. Door het wassen verdwijnen de melksuikers. Lactose is melksuiker welke na 24 uur omgezet wordt in melkzuur. Dan kunnen er alsnog sporen van lactose in de kaas zitten. Door het rijpen verdwijnen ook de laatste melksuikers. Heel fijn voor mensen die een lactose intolerantie hebben. 

Na dit proces wordt de kaas in het vat gedaan en flink geperst. Hierdoor verdwijnt het overtollige water uit de kaas. Dit overblijfsel noemen we wei. Wanneer je de wei kookt krijg je ricotta, maar er worden ook drankjes als Taxi en Rivella van gemaakt. Hierna chillt de kaas nog even in de vaten om te drogen en te verzuren. De kaas krijgt nog een pekelbad en wordt vervolgens voorzien van een laagje coating. Hierna begint het rijpingsproces. Hoe ouder de kaas, des te langer het rijpingsproces in beslag neemt.

De kaas van Booij is te koop in de winkel in de Fenix Food Factory of op de boerderij in Streefkerk. En sinds kort werkt Blije Bietjes samen met Booij Kaasmakers! Super tof, want ik ben helemaal dol op alle kazen die Booij maakt! 

Onlangs kreeg ik een potje feta kaas met szechuan peper cadeau. Ik heb nog steeds moeite om dit woord uit te spreken, maar zo op de blog gaat het mij prima af 🙂 Aan mij de taak om hier een lekker recept bij te bedenken. Fetakaas en pompoen gaan hand in hand. Dus koos ik voor een pompoen salade van geroosterde pompoen, crunchy kikkererwten en een dressing van pompoenolie en balsamico azijn. Uiteraard gecombineerd met de heerlijke fetakaas van Booij! Deze fetakaas maakt Booij van de melk van buurman Tijmen Verkuil van de Geitenfarm Hoeve Zomerlust. De szechuan peper geeft deze fetakaas een heel erg fris accent wat super goed bij deze salade past. Ik ben fan! Jij ook? 

De kaas van Booij is tegenwoordig ook online te bestellen via de webshop! Kijk hiervoor op de website van Booij. 

Pompoen salade met geroosterde kikkererwten en feta van Booij Kaasmakers

Print recept
Aantal personen: 2 personen Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 kleine pompoen
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 zakje rucola
  • 1 potje feta kaas van Booij Kaasmakers
  • pompoenpitten
  • pompoenolie
  • balsamico azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • komijnzaad
  • korianderzaad
  • paprikapoeder
  • olijfolie

Zo maak je het

1

Verwarm de oven voor op 200 graden.

2

Spoel de kikkererwten af en dep deze droog. Leg de kikkererwten op een bakplaat en rooster deze in 15 tot 20 minuten knapperig.

3

Was ondertussen de pompoen en snijd deze doormidden. Verwijder de kern en snijd de pompoen in slices.

4

Doe 1 theelepel komijnzaad en 1 theelepel korianderzaad in een vijzel en vijzel dit fijn. Je kunt ook komijn- en korianderpoeder gebruiken.

5

Doe het mengsel in een kom en meng dit met 3 eetlepels olijfolie met 1 theelepel paprikapoeder.

6

Haal de kikkererwten uit de oven en doe deze in een bakje.

7

Leg de pompoen slices op een bakplaat en giet hier de olijfolie met kruiden overheen. Wrijf goed in.

8

Plaats de pompoen in de oven en rooster deze in ongeveer 20 minuten gaar.

9

Voor de dressing meng je 3 eetlepels pompoenolie met 1 eetlepel balsamico azijn en 1 theelepel mosterd.

10

Meng de rucola door de dressing en verdeel deze over twee borden. Garneer met de geroosterde pompoen, kikkererwten, pompoenpitten en de heerlijke feta kaas.

11

Eetsmakelijk!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    September: wat is er deze maand in het seizoen? – Blije Bietjes
    7 september 2017 at 14:32

    […] Pompoen salade met geroosterde kikkererwten en feta kaas […]

  • Reply
    Weekmenu 37 – Blije Bietjes
    10 september 2017 at 18:30

    […] Meatless Monday – Pompoensalade met geroosterde kikkererwten en feta  […]

  • Reply
    Weekmenu 47 - Blije Bietjes
    19 november 2017 at 15:47

    […] Meatless Monday – Pompoen salade met geroosterde kikkererwten  […]

  • Reply
    Weekmenu 4 – Blije Bietjes
    21 januari 2018 at 17:25

    […] Meatless Monday – Pompoen salade met feta  […]

  • Laat een bericht achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

    Close