Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Focaccia brood

Ik ben gek op brood bakken, maar doe het jammer genoeg te weinig. Ik weet ook nooit zo goed wat ik met een heel brood aan moet in mijn eentje want ik eet vrij weinig brood. Wanneer ik het restant in de vriezer stop dan ontdek ik die vaak pas maanden later weer. Beetje zonde dus. Deze week kwam het goed uit want ik moest nog even langs mijn ouders en daarna ging ik bij mijn zus eten. Altijd leuk om dan aan te komen met een nog warm en versgebakken focaccia brood.

Ik voel me op de een of andere manier altijd zo’n tevreden mens wanneer ik zelf brood maak. Van wat bloem, gist en water creëer je na flink wat kneden een prachtig zacht en soepel deeg dat zich na een uurtje rijzen in omvang verdubbeld. Ik vind het altijd een mooi proces om te zien. Wanneer het bood bakt in de oven begint het in huis heerlijk te ruiken. De geur van vers gebakken brood kan niemand volgens mij weerstaan.

Je kunt de focaccia garneren met dat wat jij lekker vindt. Ik kies voor de traditionele variant met oregano, rozemarijn en grof zeezout. Dip dit brood in een mooie kwaliteit olijfolie, drink er een lekker wijntje bij en je voelt je waarschijnlijk net als ik een zeer tevreden mens 🙂

Dit heb je nodig
… voor 1 brood

7 gram gedroogde gist
300 gram bloem
1 theelepel zout
150 ml. lauw water
2 eetl. olijfolie
rozemarijn
oregano

Doe het gist in een kommetje samen met 4 eetlepels lauw water. Roer goed door elkaar en zet dit op een warm plekje weg. Na een aantal minuten begint het gist te werken door te bubbelen. De gist is nu actief en kan gebruikt worden.

Zeef de bloem in een grote mengkom en voeg zout toe. Meng door elkaar en voeg dan het gist papje, water en olijfolie toe. Meng dit goed door elkaar met een lepel en ga vervolgens verder met schone handen. Kneed alles goed door elkaar. Bestrooi je werkblad met wat bloem en kneed het deeg vervolgens zo’n 10 minuten. Jaja, dit is een hele workout. Goed voor bovenarmen!

Het deeg kun je het beste kneden door het met de palm van je hand van onder naar boven te drukken terwijl je het deeg door je hand laat rollen. Ga net zolang door tot je een zacht en soepel deeg hebt. Kneed het deeg vervolgens in een bolletje. Pak een schone kom en vet deze in met wat olijfolie en wrijf het bolletje deeg ook even in. Doe het deeg in de kom en dek af met huishoudfolie. Zet dit op een warme plek weg en laat het deeg ongeveer een uurtje rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal het deeg uit de kom en leg deze op de bakplaat. Druk het deeg uit tot ongeveer 2 cm dik. Laat het deeg nog eens 20 minuten rijzen onder een vochtige theedoek. Na 20 minuten duw je met je vingers gaatjes in het deeg. Bestrooi het deeg met de oregano en grof zeezout. Steek de rozemarijn in de gaatjes en besprenkel het geheel met olijfolie. Bak het brood in ongeveer 20 minuten af in de oven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.