Een stamppot, en dan maakt het niet uit welke variant, is een oer Hollands recept. In de winter wordt er in Nederland volop stamppot gegeten, maar ik stamp in de zomer gewoon rustig door. Ik ben er namelijk dol op! En het grappige is dat lange tijd geleden, tot in de twintigste eeuw, de stamppot vooral werd bereid tijdens de oogstmaanden (juli tot begin oktober). De arbeiders maakte in deze maanden lange dagen op het land, en hadden extra veel energie nodig om al dat zware werk te kunnen doen. Een traditionele stamppot bestaat uit groenten, aardappels, melk, boter en een lapje vlees met jus of onze traditionele rookworst.
Maar tegenwoordig hebben we de beschikking over enorm veel mooie verse en gedroogde kruiden waarmee we de stamppot een level omhoog kunnen tillen. En die pas ik tegenwoordig dus altijd toe. Niet alleen bij de andijviestamppot, maar ook bij hutspot, boerenkool, zuurkool en noem zo maar op.
Benieuwd naar mijn 2.0 versie? Het recept vind je onderaan de pagina. Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt!
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂
Andijviestamppot 2.0
Print receptIngrediënten
- 1 kilo aardppels
- 500 gram andijvie, gesneden
- 1 sjalot
- 0,5 rode peper
- 1 teen knoflook
- 6 cherrytomaten
- spekreepjes
- diyon mosterd
- roomboter
- peper en zout
Zo maak je het
Schil de aardappels en was deze goed af. Doe ze in een pan met een klein laagje water en een snufje zout. Breng aan de kook en zet het vuur na het koken zacht.
Snijd ondertussen de sjalot fijn samen met de rode peper. Snijd de cherrytomaten door de helft.
Verhit wat boter in een pan en fruit hierin de sjalot. Voeg na een paar minuten de rode peper en knoflook toe en bak 2 minuten mee.
Voeg dan de cherrytomaten toe samen met een 1 eetlepel water. Wacht tot de cherrytomaten zacht worden en haal het mengsel dan uit de pan. Zet apart.
Bak in dezelfde pan de spekreepjes krokant.
Wanneer de aardappels gaar zijn giet je deze af, vang het kookvocht op!
Stamp de aardappels fijn en voeg een flinke klont roomboter toe. Schenk steeds wat kookvocht bij de aardappels totdat je een mooie puree hebt.
Voeg een halve eetlepel mosterd toe aan de puree en breng deze op smaak met peper en zout.
Roer vervolgens de fijngesneden andijvie door de stamppot. Voeg indien nodig nog wat extra kookvocht toe.
Roer als laatste het ui-knoflook-tomaat mengsel door de stamppot.
Schep de stamppot op een bord en garneer deze met de uitgebakken spekjes.
Enjoy!