Ik ben dol op stamppotjes, dol op andijvie, maar ook gek op gerechten met veel smaak. Dus wat doe je dan? Dan ruil je de ouderwetse andijviestamppot in voor een variant met extra veel verschillende smaken. Want door de spekjes te bakken met een beetje sambal, een uitje, knoflook en tomaten creëer je enorm veel smaak. Wanneer je al dit alles door de aardappels stampt met een klein scheutje melk en de rauwe andijvie erdoorheen roert dan ben je eigenlijk al klaar. Easy peasy!
Oh! En ik giet de jus van de spekjes ook door de stamppot heen. Ik ben niet bang voor een beetje vet. Vet geeft namelijk ook heel veel smaak, en daar ging het mij juist om. Vorige week kocht ik het prachtige kookboek “VET” van Bas Robben. Bas Robben houdt van vet. Vet geeft een gerecht niet alleen smaak, het heeft ook een functie in de keuken. En in dit boek zoomt hij in op het onderdeel conserveren, frituren, konfijten, infuseren en bakken. Dit weekend ga ik in de keuken aan de slag met een aantal van zijn gerechten en zal ik mijn review op het boek op mijn blog plaatsen.
Ben je benieuwd naar het recept van deze overheerlijke andijvie stamppot? Scrol dan maar gauw naar beneden 🙂 Laat je mij weten of je deze andijviestamppot anders ook zo lekker vindt?
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂
Andijviestamppot
Print receptIngrediënten
- 600 gram aardappels
- 1 krop andijvie
- 1 ui
- 1 flinke tomaat
- 1 teen knoflook
- spekblokjes
- roomboter
- melk
- sambal
- peper en zout
Zo maak je het
Scheur de bladeren van de andijvie en was deze in de gootsteen. Snijd vervolgens in repen en laat uitlekken.
Schil de aardappels en snijd deze doormidden. Breng de aardappels in een laagje water met zout aan de kook.
Doe de spekjes in een koekenpan en bak deze rondom bruin.
Snijd de ui, knoflook en tomaat en voeg deze toe aan de spekjes wanneer deze lichtbruin kleuren.
Voeg een klein klontje roomboter toe en 1 theelepel sambal (of minder/meer als je niet/wel van pittig houdt)
Giet de aardappels af wanneer deze gaar zijn. Stamp deze met een scheutje melk tot puree. Breng de puree op smaak met zout.
Roer vervolgens de fijngesneden andijvie en het spekmengsel door de puree heen.
Eetsmakelijk!