Vorige week zag ik op tv een programma waarin iemand een gluten vrije pizzabodem maakte op basis van…… BLOEMKOOL! Ik ben helemaal niet zo dol op bloemkool, maar gek genoeg was ik wel direct getriggerd. Ik besloot meteen het recept aan te passen want ik vind bloemkool nogal weeïg van smaak, en door het toevoegen van oude kaas geef je de bodem al wat extra pit, maar dit kan nog beter. Wat dacht je van crunchy pancetta? Hmmm! Dit is precies wat deze pizza nodig heeft.
Ik maak de pizza af met een zelfgemaakte tomatensaus, mozzarella, tomaat, basilicum, pecorino en pancetta. Ik was nogal sceptisch toen ik met dit gerecht aan de slag ging, maar het resultaat is echt heel erg smakelijk. Ik vind wel dat deze pizza een pancetta of een ander zout/pittig accent nodig heeft. Ik denk dat ik er de volgende keer ook wat dungesneden rode peper overheen strooi. Of dunne plakjes chorizo in plaats van pancetta…
Dit heb je nodig
… voor 2 personen
een halve bloemkool, in roosjes gesneden
1 vleestomaat, in dunne plakjes gesneden
1 rode ui, in halve ringen gesneden
cherrytomaatjes
1 teen knoflook, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
1/4 rode peper, fijngesneden
verse basilicum
1 ei
pancetta
mozzarella
verse oude kaas, geraspt
verse Parmezaanse kaas, geraspt
olijfolie
peper & zout
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze voor 5 minuten. Giet af en laat afkoelen. Doe de bloemkool in een schone theedoek en knijp het resterende vocht eruit. Doe de bloemkool in een schaal samen met een ei, een handje geraspte oude kaas en wat blaadjes basilicum. Pureer met behulp van een staafmixer glad. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel het mengsel op een bakplaat met bakpapier en smeer uit tot een bodem van ongeveer 0,5 cm dik. Bak de bodem in 10 – 20 minuten goudbruin en licht knapperig.
Verhit intussen een pan met een scheutje olijfolie. Fruit hierin de fijngesneden ui samen met de knoflook en rode peper. Voeg vervolgens een flinke hand cherrytomaatjes toe. Om dit proces te versnellen prik ik de tomaatjes in met een mesje. Breng aan de kook en laat langzaam doorkoken. Giet de tomatensaus na 15 minuten door een zeef en zet apart.
Snijd vervolgens de tomaat in dunne ringen, de mozzarella in dunne plakjes en de rode ui in halve ringen. Wanneer de pizzabodem klaar is beleg je deze met de tomatensaus, rode ui, tomaat, pancetta, basilicum, mozzarella en vers geraspte Parmezaanse kaas.
Schuif de pizza nog zo’n 10 – 15 minuten in de oven tot de pancetta lekker knapperig is en de kaas goudbruin.
Deze pizza ga ik zeker proberen! Misschien is ansjovis ook een idee i.p.v. vlees?
Ansjovis lijkt me ook een hele goede keuze!