Zoals ik in mijn weekmenu van zondag al liet weten kreeg ik afgelopen vrijdag 2 vrienden van mijn vriend te eten. En ja, wat maak je dan voor 3 mannen? Vleesch natuurlijk! Ik moest de hele dag werken dus had niet enorm veel tijd om lang in de keuken te staan, dus koos ik ervoor om een hele kip in de oven te maken. Helaas was het te laat om goede foto’s te maken, dus ik ga de kip binnenkort opnieuw maken om de juiste foto’s te nemen. Bij deze kip maakte ik deze hasselback aardappelen. En die zijn me toch een partij lekker!
Mijn moeder had deze hasselback aardappelen al eens eerder gemaakt, maar ik werd eraan herinnerd omdat ik voor mijn werk deze week een bbq voor 60 man draaide en de chef deze fantastisch lekkere aardappeltjes op het menu had staan. En super makkelijk, want je schuift ze na het insnijden de oven in en je hebt er verder geen omkijken meer naar.
Het recept voor deze hasselback aardappelen komt uit Zweden en is in 1940 bedacht door de chefkok van Hotel Hasselbacken in Stockholm. Het recept was in de jaren ’70 en ’80 erg populair in de Schandinavische keuken, maar je ziet dit gerecht gelukkig nog steeds regelmatig opduiken. Een super eenvoudig en smaakvol bijgerecht. De aardappelen worden krokant aan de buitenkant, maar blijven van binnen lekker zacht. Door ze de laatste 10 minuten in te smeren met kruidenboter krijgen ze extra veel smaak. Je kunt hiervoor een zelfgemaakte kruidenboter gebruiken.
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂
Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de aardappels (in schil) eerst goed af onder de koude kraan en leg ze 15 minuten in koud water zodat eventueel zand loskomt. Snijd de aardappelen vervolgens met een scherp mes in dunne plakjes, maar zorg ervoor dat je niet helemaal doorsnijdt. De onderkant moet namelijk nog 1 geheel blijven. Zo krijg je dat mooie waaier-effect. Spoel vervolgens nogmaals goed af onder de koude kraan zodat je het meeste zetmeel wegspoelt. Hierdoor krijg je super krokante aardappelen. Wrijf de aardappels in met olijfolie en bestrooi met zeezout. Leg de aardappelen in een ovenschaal en plaats deze voor 45-50 minuten in de oven. Haal de aardappels na 50 minuten uit de oven en wrijf of smeer deze in met kruidenboter. Plaats de aardappels nog 10 minuten in de oven en serveer daarna direct. Hasselback aardappelen
Print recept
Ingrediƫnten
Zo maak je het
One thought on “Hasselback aardappelen”