Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Zelf mayonaise maken met een staafmixer

Mayonaise kopen is echt zo oldskool. Zelf mayo maken is juist super hip! Kwestie van wat ingredienten  mengen en mixen en klaar is jouw zelfgemaakte mayonaise. Moeilijk? Nee hoor.. Zeker niet als je in het bezit bent van een staafmixer. Dan heb je binnen nog geen minuut je zelfgemaakte mayonaise.

Ik geef je hier het basis recept van mayo, met een teentje knoflook, maar voel je vrij om daar je eigen draai aan te geven. Combineer je mayo met mosterd, azijn, citroensap en kruiden zoals bieslook, basilicum of peterselie. Et voilà! Daar is je eigen mayonaise.  Blijft er wat over dan kun je deze nog prima een weekje in de koelkast bewaren. Stop de overgebleven mayo dan wel in een schoon potje die je van tevoren even steriliseert.

Het basisrecept is echt niet moeilijk. Je neemt 2 eierdooiers, wat azijn of citroensap (ik gebruik liever citroensap), olie, mosterd en wat peper. De mosterd dient als emulgator, een chique woord dat ervoor zorgt dat de olie en azijn (citroensap) met elkaar mengt.

Super lekker met zelfgebakken frietjes uit de oven en Vlaams stoofvlees.

Mayonaise

Print recept
Aantal personen: 1 pot Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten

  • 2 eidooiers
  • 3 eetlepels citroensap of witte wijnazijn
  • 250 ml. plantaardige olie
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper en zout
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout

Zo maak je het

1

Doe de eidooiers, azijn of citroensap en zout in een hoge mengkom.

2

Voeg de mosterd toe.

3

Giet hierna de olie in de kom.

4

Voeg, indien gewenst, een teentje knoflook toe.

5

Zet de staafmixer op het mengsel en pulseer zachtjes zodat alles begint te mengen.

6

Haal de staafmixer langzaam naar boven tot de mayonaise de juiste dikte heeft.

7

Doe de mayonaise in een gesteriliseerde kom en bewaar maximaal 1 week.

One thought on “Zelf mayonaise maken met een staafmixer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.