Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Bananenbrood

Dit bananenbrood is een ware traktatie voor jezelf! En ook nog eens een traktatie waar je zonder schuldgevoel best nog een plakje van kunt nemen. Want dit bananenbrood is vrij van geraffineerde witte suikers en gluten. En wat ik helemaal fijn vind is dat je dit brood binnen 10 minuten in de oven schuift. Het kost je dus nauwelijks tijd, en het resultaat is hartstikke lekker.

Wat is  geraffineerde suiker? 

Om tot geraffineerde (witte) suiker te komen wordt de suiker in een fabriek bewerkt. Hiervoor wordt de suiker gewassen, gefilterd, ontkleurt, gedroogd en ondergaat het nog allerlei (chemische) processen. Tijdens die processen worden allerlei stoffen uit de suiker gehaald die ons lichaam nodig heeft om suiker goed te kunnen verwerken. Ongeraffineerde suiker bevat namelijk vezels, mineralen, vitaminen en enzymen. Wanneer je geraffineerde suikers eet, dan moet het lichaam deze stoffen ergens vandaan halen om de suiker af te kunnen breken. Het lichaam haalt deze stoffen uit reserves, die eigenlijk bedoeld zijn voor een goed werkend immuunsysteem. Wanneer je teveel geraffineerde suikers eet, dan is de kans groot dat je immuunsysteem verzwakt raakt.

Daarnaast zorgt het eten van geraffineerde suiker ervoor dat je bloedsuikerspiegel in de war raakt. Suikers, maar ook producten zoals witbrood en witte pasta, zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel een behoorlijke boost krijgt. Die boost geeft je energie, maar voor het lichaam is deze boost helemaal niet zo goed. Het lichaam moet dan keihard werken om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Wanneer dit te vaak gebeurd dan wordt het lichaam teveel ontregeld en kan het voor een heleboel nare klachten zorgen zoals vermoeidheid en depressie.

Suiker helemaal bannen?

Nee, dat is ook niet nodig. Ons lichaam heeft namelijk wel degelijk suikers nodig om voedsel te kunnen verteren en het bloed te bevoorraden. Het kan alleen geen kwaad om extra suikers te bannen uit je eetpatroon. In het fruit, groente en andere voedingsmiddelen die we eten zit in principe al voldoende suiker, waardoor het beter is om extra geraffineerde suikers te vermijden.

Voor mijn bananenbrood maak ik gebruik van agave siroop. En ook hier zijn de meningen enigszins over verdeeld. Agavesiroop heeft namelijk een hoog fructosegehalte (55 – 90%) wat zorgt voor een lage glycemische index. Lager dan honing of tafelsuiker. Die lage glycemische index zorgt ervoor dat de siroop langzaam door het lichaam wordt vrijgegeven en verwerkt zodat die piek in je bloedsuikerspiegel wegblijft. En omdat de siroop zo zoet is, heb je er in verhouding maar heel weinig van nodig.

Bananenbrood

Print recept
Aantal personen: 6 Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten

  • 3 bananen
  • 80 gram amandelmeel
  • 100 gram havermout
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels plantaardige margarine (je kunt ook kokosvet gebruiken)
  • 2 eetlepels agavesiroop
  • 3 eetlepels cacao nibs
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 2 theelepels bakpoeder

Zo maak je het

1

Verwarm de oven voor op 180 graden.

2

Prak 3 bananen fijn. Doe deze in een kom en meng deze met de eieren, margarine en agavesiroop.

3

Maal de havermout in een hakmolen fijn en doe dit samen met het amandelmeel,bakpoeder en kaneel bij het beslag.

4

Roer dit goed bij elkaar en voeg dan de cacao nibs en pompoenpitten toe.

5

Vet een cakevorm in en giet hierin het beslag.

6

Zet het bananenbrood in de oven en bak dit in 45-50 minuten gaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.