Wanneer het zulk guur weer is verlang ik naar comfort food. En als ik aan comfort food denk dan denk ik aan stoofgerechten en vullende maaltijdsoepen. Vandaag liep ik veel te zomers gekleed door de stad te banjeren, en jeetje… Wat was het KOUD! Het idee om nu al mijn winterjas uit de kast te trekken staat me nog een beetje tegen, dus warm ik mezelf maar lekker op met deze Italiaanse stoofschotel met kip.
Voor deze stoofschotel met kip gebruik ik kippendijen. Die blijven namelijk heerlijk mals na een uurtje sudderen op laag vuur. En wie denkt dat deze kippenstoof moeilijk is om te maken heeft het mooi helemaal mis. Je gooit alle ingrediënten in de pan, roert alles een paar keer door en laat het vervolgens een uurtje op laag vuur stoven. Zo makkelijk is het echt!
Deze stoofschotel met kip combineer ik met winterwortel en courgette, maar als je een van de twee ingrediënten niet lekker vindt dan kun je er bijvoorbeeld ook aubergine, paprika of champignons aan toe voegen. De aubergine zou ik dan van tevoren wel even rondom bruin bakken in een koekenpan. Voor extra smaak voeg ik een flinke scheut witte wijn toe. Weet dat de alcohol tijdens het kookproces volledig verdampt, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken mocht je om een of andere reden geen alcohol willen gebruiken. Staat het je echt tegen, dan laat je de witte wijn gewoon achterwege.
Italiaanse kippenstoof
Print receptIngrediënten
- 4 kippendijen
- 700 gram vastkokende aardappels
- 1 courgette
- 2 winterwortels
- 1 flinke ui
- 2 tenen knoflook
- verse tijm
- 2 blaadjes laurier
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 blikje tomatenblokjes
- 400 ml kippenbouillon
- witte wijn
- olijfolie
- peper en zout
Zo maak je het
Snijd de ui, courgette en wortel in blokjes.
Breng de kip op smaak met peper en zout.
Verwarm wat olijfolie in een braadpan en bak hierin de kip rondom bruin.
Haal de kip vervolgens uit de pan en leg deze op een bord.
Fruit in dezelfde pan de ui en knoflook 2 minuten aan. Voeg dan de wortel en courgette toe en bak dit ook even 2 minuten mee.
Voeg de tomatenpuree en tomatenblokjes toe en blus het geheel af met een flinke scheut witte wijn (ongeveer 150 ml)
Doe de kip terug in de pan en voeg de kippenbouillon toe.
Doe 2 laurierblaadjes in de pan en voeg wat blaadjes tijm toe.
Breng het geheel zachtjes aan de kook en zet het vuur vervolgens laag.
Laat de stoof op laag vuur 60 minuten stoven.
Schil de aardappels en snijd deze in kleine stukjes. Voeg deze na 30 minuten toe.
Haal na 45 minuten de deksel van de pan zodat de saus wat kan inkoken.
De stoof is klaar zodra de aardappels gaar zijn.
Mocht de saus te nattig zijn dan kun je deze op het allerlaatst binden met wat maizena.
Proef, en breng het geheel op smaak met peper en zout.
Eetsmakelijk!