Daar ben ik weer met het bier van de maand: de Kaapse Noor! Van dit heerlijke bier maak ik een fantastisch lekker stoofgerecht. En geloof me, deze bierstoof wil en moet je gewoon een keertje proeven. Hij is namelijk fluweelzacht en heel vol van smaak.
Vorig jaar hebben de Kaapse Brouwers deze Kaapse Noor voor het eerst gebrouwen. De Kaapse Brouwers vonden het aanbod Bockbieren van de “grote jongens” namelijk best wel saai. Dit kon beter! Geïnspireerd door de Northumberland, een Brown Ale van de Noorse vrienden van Austmann Brygeri zijn de mannen uit Noorwegen uitgenodigd om in Nederland samen met de Kaapse Brouwers een Brown Ale te brouwen.
Waarom een Brown Ale?
Een Brown Ale is een heerlijk bier wat in de basis meerdere gebrande, geroosterde en bewerkte mouten heeft. Denk aan bijvoorbeeld chocolade mout. Dit geeft niet alleen een hele mooie bruine kleur aan het bier, het zorgt er ook voor dat het bier vol zit met verwarmende smaken zoals koffie, chocolade en aroma’s van noten. Hah! En dat is nou net waar we rond de herfst zin in hebben. Een bier vol heerlijke smaken, en met slechts 4,5% alcohol. De naam Noor heeft dit biertje natuurlijk te danken aan de Noorse vrienden uit Noorwegen 🙂
Vanwege de verwarmende smaken en de chocolade mout heb ik er voor gekozen om een heerlijke bierstoof te maken. Ik maakte vorig jaar met kerst runderwangen die ik stoofde in een saus van rode wijn met chocolade. Dat was een schot in de roos. Gelukkig pakt het met dit fantastische bier net zo goed uit. Ik heb mijn bord serieus afgelikt. Wat je bij dit gerecht drinkt hoef ik je natuurlijk niet te vertellen 😉 Dat spreekt voor zich.
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂
Bierstoof van Kaapse Noor
Print receptIngrediënten
- 750 runder sukade
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 flinke winterwortel
- 1 doosje champignons
- laurier
- 3 takjes verse tijm
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 flesje Noor
- 0,5 liter runderbouillon
- olijfolie
- roomboter
- bloem
- ontbijtkoek
- grove mosterd
- peper en zout
Zo maak je het
We beginnen met de mise en place. Snijd de uien en de winterwortel in blokjes en hak de knoflook fijn. Zet apart.
Snijd de sukade in blokjes en doe deze in een afsluitbare plastic zak.
Voeg peper en zout toe en een paar eetlepels bloem. Schud de zak zodat het vlees bedekt is met een laagje bloem.
Verhit een flinke klont roomboter met een scheut olijfolie in een braadpan en braad het vlees rondom bruin.
Haal het vlees uit de pan en leg dit op een bord.
Voeg wat extra boter en olijfolie toe aan dezelfde pan en fruit hierin de ui in 5 minuten glazig. Voeg de knoflook en winterwortel toe en bak dit ook even 3 minuten zachtjes aan.
Voeg dan het blikje tomatenpuree toe en verwarm dit 4 minuten mee.
Doe het vlees terug in de pan (inclusief het sap wat is vrijgekomen) en voeg dan het bier toe. Let op dat het bier op kamertemperatuur is.
Vul aan met runderbouillon tot het vlees helemaal onderstaat.
Voeg 2 blaadjes laurier en de takjes tijm toe en doe de deksel op de pan. Draai het vuur laag, de stoof mag niet koken. Gebruik eventueel een ouderwets sudderplaatje.
Laat de stoof minimaal 4 uur zachtjes pruttelen.
Snijd na 4 uur de champignons in vieren. Snijd 3 plakjes ontbijtkoek en smeer deze in met grove mosterd en voeg toe aan de stoof. Plaats de deksel terug op de pan en laat nog een half uur stoven tot de ontbijtkoek volledig is opgelost. De ontbijtkoek zorgt ervoor dat de saus gaat binden en brengt het extra op smaak.
Proef, en breng indien nodig op smaak met peper en zout.
Serveer de stoof met heerlijke kruimige aardappels en een glas Noor bier.
Eetsmakelijk!