Ik wilde al heel lang blote billetjes in het gras maken. Waarom weet ik niet, waarschijnlijk omdat ik het gewoon super leuk vind klinken. Heb je nog nooit van blote billetjes in het gras gehoord? Dit gerecht komt uit Groningen en is van origine een stamppot van aardappelen, snijbonen (gras) en witte bonen (blote billetjes). Klinkt natuurlijk helemaal niet spannend, maar dat hoeft ook niet. Ik wilde er graag mijn eigen variant van maken en besloot er een frisse salade van te maken die ik combineer met een vinaigrette, burrata en wat citroenrasp.
Wat je dan krijgt? Een heerlijke frisse, romige en gezonde salade. Ik koos ervoor om de snijbonen niet op de ouderwetste manier, dus kruislings te snijden, maar in de lengte. Dat geeft net weer even een ander effect en ziet er ook nog eens leuk uit.
En ja, burrata… Wie kent het nog niet? Burrata is de Ferrari onder de mozzarella. Burrata is een Italiaanse kaas die gemaakt wordt van mozzarella en room. De buitenkant is gemaakt van mozzarella en de binnenkant is een fantastisch lekkere combinatie van room en mozzarella. Zo zacht dat de vloeibare binnenkant er zo uitloopt. Daar word je helemaal wild van 🙂 Ik heb in de supermarkt nog geen burrata gevonden, maar bij de lokale kaasboer kan je deze vast en zeker vinden. Mocht dat niet lukken, dan is mozzarella natuurlijk ook een prima alternatief.
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂
Blote billetjes in het gras, maar dan anders
Print receptIngrediënten
- 250 gram aardappels, vastkokend
- 1 potje witte bonen
- 1 zak snijbonen
- 3 bosui
- 1 citroen
- burrata
- olijfolie
- azijn
- mosterd
- peper en zout
Zo maak je het
Schil de aardappels en kook deze in wat water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Doe de witte bonen in een vergiet en spoel deze goed af. Zet vervolgens apart.
Was de snijbonen en snijd deze in de lengte in repen.
Blanceer de snijbonen voor 5 minuten in kokend water. Spoel af met koud water en zet apart.
Voor de vinaigrette meng je 3 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel azijn. Hussel goed door elkaar en voeg dan 1 theelepel mosterd toe. Breng op smaak met peper en zout.
Giet de aardappels af en laat deze uitstomen.
Was de citroen en rasp wat van de schil. Snijd de bosui in ringen.
Snijd de aardappels in blokjes en doe deze in grote schaal. Voeg de witte bonen, snijbonen, bosui, citroenrasp en vinaigrette toe. Hussel alles goed door elkaar.
Snijd de burrata in tweeën. Verdeel de salade over twee borden en leg de burrata bovenop de salade.
Breng op smaak met peper en zout.