Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Salade met gesmoorde venkel en zalm

Hoi! Na 3 heerlijke dagen in Boedapest ben ik weer neergestreken in ons fijne landje. De afgelopen dagen heb ik genoten van deze mooie en bijzondere stad. Wij verbleven in het gedeelte Pest en dit is echt een hele fijne buurt om te overnachten. Binnen no time sta je in het centrum en rondom het centrum vind je allerlei leuke buitenwijken. Wij hebben ons qua eten prima vermaakt in de Joodse buurt. Wij aten onder andere bij Fat Mama en bij The Vitage Garden. 

Na drie dagen buiten de deur te hebben gegeten vond ik het weer heerlijk om zelf in de keuken aan de slag te gaan. Tijdens het reizen mis ik de hoeveelheid groente altijd. Ik eet thuis en gedurende de dag best veel groente. Ik had maandag dus enorm veel behoefte aan een lichte en gezonde maaltijd. Ik maakte een flinke pan verse tomatensoep en deze salade met gesmoorde venkel, krieltjes, boontjes, little gem sla en zalm. Het zachtgekookte eitje maakt dit gerecht helemaal af. 

Als je het recept te bewerkelijk vindt dan kun je er ook voor kiezen om de venkel heel fijn te snijden en rauw in de salade te verwerken. Ook super lekker! 

Ik ben mega blij met de vaatwasser die in onze keuken zit, maar ik heb jaren zonder geleefd. Ik merk dat ik nog steeds probeer om met zo min mogelijk pannen te koken. Ik gebruik voor dit recept dus ook maar 1 pan. In deze pan kook ik allereerst de krieltjes, daarna blanceer ik de sperziebonen, kook ik de eitjes en smoor ik de venkel. En dat werkt voor deze salade perfect, want deze salade is het lekkerst wanneer deze is afgekoeld. Heb je haast dan kun je het beste wat meer pannen gebruiken zodat je een en ander tegelijkertijd kunt koken. 


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂

Salade met gesmoorde venkel en zalm

Print recept
Aantal personen: 2 personen Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

 • 1 venkel
 • 1 sinaasappel
 • 1 citroen
 • 1 sjalot
 • 150 gram krieltjes
 • 100 gram sperziebonen
 • 1 little gem
 • dille
 • 2 eieren
 • gerookte zalm
 • witte wijn azijn
 • mosterd
 • roomboter

Zo maak je het

1

Schil de krieltjes en kook deze in 10 minuten gaar.

2

Snijd ondertussen de sperziebonen doormidden.

3

Kook de aardappeltjes af en doe de sperziebonen samen met een laagje water en een snufje zout in de pan. Kook de sperziebonen 5 minuten.

4

Giet de sperziebonen af onder koud water. Hierdoor garen ze niet verder door.

5

Kook de eitjes zacht in 6 minuten.

6

Snijd de venkel in dunne plakken. Smelt wat roomboter op laag vuur en voeg de venkel toe. Roer 3 minuten zachtjes om.

7

Voeg vervolgens het sap van 1 sinaasappel toe en schil met een dunschiller 2 reepjes van de schil van een citroen. Voeg dit bij de venkel. Plaats een deksel op de pan en laat de venkel 10 minuten smoren.

8

Haal vervolgens de pan va het vuur en laat de venkel afkoelen in de pan. De boter is nu samen met het sinaasappelsap een mooie dressing geworden waar we straks de salade mee op smaak gaan brengen.

9

Snijd de sjalot vervolgens fijn en zet opzij.

10

Was de little gem en verwijder de buitenste blaadjes. Scheur de overige blaadjes af en doe deze in een kom samen met de krieltjes en sperziebonen.

11

Haal de gesmoorde venkel uit de pan en voeg deze bij de salade. Bewaar de saus.

12

De saus breng je verdere op smaak met 1 eetlepel witte wijn azijn en een theelepel mosterd. Breng op smaak met peper en zout, voeg de sjalot toe en roer de dressing goed door.

13

Snijd de zalm in plakjes en snijd wat takjes dille fijn. Roer dit door de salade samen met de dressing.

14

Garneer de salade met de zacht gekookte eitjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.