Vandaag deel ik het recept van deze heerlijke salade met witte asperges, warm gerookte zalm en een frisse dressing van yoghurt, dille en citroensap.
Worden jullie al gek van al mijn recepten met asperges of mag ik van jullie nog wel even doorgaan? De afgelopen weken heb ik volgens mij ruim 3 kilo asperges geschild en verwerkt in heerlijke recepten. Een aantal daarvan heb ik al met jullie gedeeld zoals deze smeuïge risotto of een heerlijke witte romige aspergesoep. Tijd om het recept voor deze salade met jullie te delen!
Asperges gaan fantastisch goed samen met een mooi stukje beenham, maar smaken ook heerlijk bij vis zoals Hollandse garnaaltjes of een stukje zalm. Voor deze salade koos ik voor een stukje warm gerookte zalm. Samen met de frisse dressing met dille een heerlijke combinatie. Ben je nou niet zo dol op vis, dan kun je natuurlijk ook een dik stuk beenham bij de slager kopen. Vraag de slager of hij het stuk iets dikker wilt afsnijden (2-3 centimeter). Snijd dit stuk vervolgens in blokjes en voeg deze toe aan de salade.
Zullen we aan de slag gaan met koken?
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂
Salade met asperges en zalm
Print receptIngrediënten
- 500 gram witte asperges
- 500 gram krieltjes
- 3 bosuitjes, in grove ringen gesneden
- verse dille
- citroen
- 250 gram warm gerookte zalm
- 2 eieren
- 1 eetlepel creme fraiche
- 2 eetlepels magere kwark
- olijfolie
- peper en zout
Zo maak je het
Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant.
Breng in een soeppan of asperge pan ongeveer 500 ml. water aan de kook met een klontje roomboter en wat zout.
Voeg de asperges toe wanneer het water kookt. Breng opnieuw aan de kook, draai het vuur zacht en doe de deksel op de pan.
Kook de asperges 10 minuten en draai het vuur uit. Laat de asperges nog 10 minuten in het kookvocht rusten en leg daarna voorzichtig op een bord.
Kook de eitjes in 6-8 minuten. Laat ze schrikken onder koud wat en pel direct.
Verhit wat olijfolie in een wok en bak hierin de krieljes rondom goudbruin. Zet vervolgens opzij en breng op smaak met zout.
Snijd de inmiddels wat afgekoelde asperges in stukken van ongeveer 4 - 5 centimeter.
Meng voor de dressing de crème fraiche samen met de kwark en citroensap tot een glad mengsel. Snijd wat dille fijn en voeg dit aan de dressing toe. Breng op smaak met peper en zout.
Pak 2 borden en leg hierop de krieltjes, de asperges, fijngesneden bosui. Snijd de zalm in stukjes en leg ook deze op de borden. Garneer met de gekookte eitjes, dressing, wat extra citroensap en peper en zout.