Waauw! Mijn helemaal zelfgemaakte Turkse pizza’s… Wie kent ze niet? Ik denk dat iedere student zich wel een Turkse pizza kan herinneren om 4 uur ‘s nachts na een avond stappen en heel veel drank. Die tijd is voor mij wel voorbij, maar je kunt zo’n Turkse pizza natuurlijk ook prima als lunch of avondmaaltijd eten. De Turkse pizza ofwel ‘Lahmacun’ is een traditioneel Oosters gerecht. Het deeg wordt belegd met een pikant mengsel van o.a. gehakt, tomaten, peper en peterselie. Ik serveer er mijn eigen knoflookyoghurt en sambal bij. En fijngesneden witte kool, omdat ik ijsbergsla niet lekker vind. Je kunt natuurlijk ook een ander slasoort gebruiken.
Het maken van het deeg is een fluitje van een cent. Wanneer je het deeg hebt uitgerold bak je deze in een paar minuten gaar in een pan. Hoe leuk is dat?!
Dit heb je nodig
… voor 2/3 personen
250 gram bloem
een half zakje gedroogde gist
1 eetlepel zonnebloemolie
1 eetlepel yoghurt
1/2 theelepel zout
100 ml lauw water
200 ons rundergehakt
1/2 rode peper, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 ui, fijngesneden
1/2 rode paprika, fijngesneden
2 tomaten, fijngesneden
witte kool, fijngesneden
handje peterselie, fijngesneden
1/2 tl. chilipoeder
peper & zout
citroen, sap en rasp
3 eetl. yoghurt
Voor het deeg: meng je bloem met gist, yoghurt, zonnebloemolie, water en zout in een kom en begin je met kneden tot er een deeg ontstaat Het deeg moet soepel zijn, maar mag net niet plakken. Dek de kom af met folie en zet het deeg voor 1,5 uur opzij zodat het kan rijzen.
…. na 1,5 uur
Verhit je wat olijfolie in een pan en bak hierin het gehakt rul, samen met ui, paprika, rode peper en 1 teentje knoflook. Doe hier de chilipoeder en tomatenpuree bij bak 2 minuten mee. Voeg vervolgens de fijngesneden tomaat toe en laat dit op laag vuur een paar minuten pruttelen tot er een saus begint te ontstaan. Voeg de peterselie pas toe wanneer de saus klaar is en je deze van het vuur haalt.
Bestrooi je aanrechtblad met bloem en pak een stukje deeg ter grootte van een golfbal en rol deze (met een bebloemde deegroller) tot een deeg van 0,5 – 1 cm dik. Zet een pan op middelhoog vuur en bak het deeg aan beide kanten in 2/3 gaar. Controleer de garing en het vuur regelmatig! De – ik noem ze maar even pannenkoekjes – komen hard uit de pan. Je kunt ze het beste even bewaren tussen een theedoek. Na een paar minuten worden ze vanzelf zacht en soepel.
Meng de yoghurt samen met 1 fijn geperst teentje knoflook samen met wat citroensap, citroenrasp en een tl. sambal tot een saus. Bestrijk een pannenkoekje met het pikante gehaktmengsel en garneer dit met fijngesneden kool en yoghurtsaus. Rol de pannenkoekjes op en serveer direct!