De lente is in aantocht en de zon heeft zich de afgelopen dagen goed laten zien. Ik vind het heerlijk dat het ‘s morgens weer vroeg licht is en dat ik na een lange dag werken niet meer in het donker thuis kom. Ik kom ‘s ochtends ook veel makkelijker mijn bed uit en merk dat ik veel meer energie heb. Heerlijk!
Waar koken in de winter gaat om “slowing down” en genieten van het koken zelf, draait het in het voorjaar om gemak, vers en lekker snel. Zo houden we meer tijd over om te genieten van het buiten zijn en maken de stoof- en ovengerechten plaats voor lichte en frisse maaltijden. In de lente ontwaakt de natuur weer uit haar winterslaap en komen er weer allerlei lekkere verse groentes van het land. Verse tuinboontjes, asperges, erwtjes, radijsjes, rabarber en zandpeentjes. Een groot voordeel van seizoensgroente is dat ze niet alleen verser en lekkerder zijn, ze zijn ook veel goedkoper dan groentes die vanuit het buitenland ingevoerd worden, of die voor een lange periode worden opgeslagen.
Vandaag een variant op de klassieke vitello tonato. Vitello tonato maak je van fricandeau en tonijnsaus. Ik ben zelf niet zo dol op varkensvlees omdat mijn huid er vaak op reageert. Daarom mijn keuze voor kip! En niet zomaar kip, maar een gepocheerd kippetje. Pocheren is garen in een bouillon of een andere vloeistof. Hierdoor blijft de kip mals en zacht. Bijkomend voordeel is dat je er helemaal geen vetten aan toe hoeft te voegen. Een lekker en licht lente recept dus 🙂
Dit heb je nodig
… voor 2 personen
2 kipfilets
500 ml. kippenbouillon
een glas witte droge wijn
laurier
blikje tonijn (op water)
mayonaise (liefst zelfgemaakt)
yoghurt
citroen
kappertjes
peterselie
rucola
brood
peper&zout
olijfolie
Breng de bouillon samen met de witte wijn en laurier aan de kook en voeg de kipfilets toe. Zet het vuur iets lager zodat de bouillon tegen de kook blijft en laat de kip 10 minuten pocheren. Zet na 10 minuten het vuur uit en plaats een deksel op de pan. Laat de kip nog 10-15 minuten in het vocht liggen en haal daarna uit de pan.
Snijd 1 eetlepel peterselie fijn en 2 eetlepels kappertjes grof (bewaar wat ter garnering). Meng vervolgens een half blikje uitgelekte tonijn met 3 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel yoghurt en wat citroensap in een hoge beker. Doe de peterselie en kappertjes erbij en draai dit met behulp van een staafmixer tot een gladde saus.
Meng de rucola met een lekkere olijfolie en breng op smaak met wat peper en zout. Snijd de kip in mooie plakjes en serveer dit samen met de rucola en wat versgebakken brood.