Als je iets voor het milieu wilt betekenen dan doe je er goed aan om minimaal 1 keer per week een stukje vlees weg te laten op je bord. Het eten van vlees draagt enorm bij aan de opwarming en uitbuiting van onze aarde. En of het echt zo slecht is? Ja! Want voor 1 kilo vlees is er al gauw 15.000 liter water nodig. De eerst volgende keer sta je bij de slager al gauw te rekenen, althans ik wel. Daar ligt namelijk voor tientallen kilo’s aan vlees uitgestald. En dan heb ik het nog maar over 1 slager, maar wat dacht je van alle supermarkten in Nederland die vlees verkopen? AH heeft al ruim 850 winkels in Nederland. Reken dat maar even uit… Daar werd ik helemaal eng van.
Meatless Monday
De term “Meatless Monday” is ontstaan in de VS door schaarste tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om voedsel te besparen en niet veel later kwamen daar ook de gunstige gezondheidseffecten bij zoals preventie tegen ziektes zoals diabetes, kanker en obesitas. In 2009 blies Paul McCartney “Meatless Monday “nieuw leven in door zijn campagne “Meat Free Monday” met focus op het tegengaan van klimaatverandering. Inmiddels doen hier wereldwijd honderduizenden mensen aan mee en wordt men steeds kritischer als het gaat om eten. Een positieve beweging die we vooral in stand moeten houden en daarom vind je hier iedere maandag een Meatless Monday recept!
Aardappelsalade
Vandaag het recept van een heerlijke frisse aardappelsalade met krieltjes, sojabonen, augurk, een zachtgekookt eitje en burrata. Burrata is een Italiaanse kaas die gemaakt wordt van mozzarella en room. De buitenkant is gemaakt van mozzarella en de binnenkant is een fantastisch lekkere combinatie van room en mozzarella. Zo zacht dat de vloeibare binnenkant er zo uitloopt. Ohhh, zo lekker! Helemaal in combinatie met wat citroen zest. Een gouden combi als je het mij vraagt. En wat ook zo fijn is is dat je deze heerlijke aardappelsalade binnen 30 minuten op tafel hebt staan.
Al trek gekregen? Laten we dan maar gauw gaan koken 🙂
Frisse aardappelsalade met sojabonen en burrata
Print receptIngrediënten
- 1 zak krieltjes
- 1 bakje sojabonen
- 1 sjalot
- 4 augurken
- rucola
- 1 citroen
- 2 eieren
- 4 eetlepels yoghurt
- 1 theelepel grove mosterd
- burrata
- peper en zout
Zo maak je het
Spoel de krieltjes schoon onder de kraan en doe deze in een pan met een laagje water en een snufje zout.
Breng aan de kook en zet het vuur hierna laag.
Snijd ondertussen de sjalot fijn en de augurken in plakjes.
Giet de krieltjes na ongeveer 15 - 20 minuten af wanneer deze gaar zijn.
Kook 2 eieren halfzacht en laat deze onder de koude kraan schrikken. Pel de eieren en leg opzij.
Rasp wat van de zest van de citroen en leg dit even apart.
Snijd vervolgens de citroen doormidden en meng het sap van een halve citroen met de yoghurt en mosterd.
Hussel de krieltjes, rucola, sjalot, sojabonen en augurk samen met de dressing door elkaar.
Breng op smaak met peper en zout.
Garneer het bord met de sla, de eieren, burrata en citroen zest.
Enjoy 🙂
2 thoughts on “Frisse aardappelsalade met sojabonen en burrata”