Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Mexicaans stoofvlees Birria de Res

Dat ik dol ben op stoofvlees is jullie vast niet ontgaan. Inmiddels staan er al diverse heerlijke stoofgerechten op Blije Bietjes zoals het Vlaamse Stoofvlees uit België, de Rendang uit Indonesië en de Coq au Vin uit Frankrijk. Dit keer verkast Blije Bietjes naar het land van de taco’s, tortilla’s, chilipepers en tequila. Juist ja, we hebben het over Mexico!

Deze stoof die in Mexico Birria de Res wordt genoemd stond al een tijd op mijn to cook lijstje. Ik ben gek op stoofjes én op pittig eten. Perfecte combinatie! Ik zag het al helemaal voor me. Tortilla’s gevuld met zacht, spicy stoofvlees, guacamole en een toefje crème fraîche. Zalig, je likt er je vingers bij af!

Dubbeldoel koeien van Firma Bijten

Afgelopen week was de sucade in de aanbieding bij Firma Bijten. Ik voelde meteen een to cook afstreep momentje aankomen… Firma Bijten is met zijn paté atelier en slagerij te vinden in de Fenix Food Factory in Rotterdam. Hier vind je geen voorgesneden stukjes biefstuk of hamlapjes in de toonbank. Nee, het vlees wordt op bestelling voor je neus afgesneden. Ik vind het als consument prachtig om dat stukje vakmanschap en ambacht te kunnen zien.

Firma Bijten werkt voor een groot deel met dubbeldoel koeien. Watte? Dubbeldoel koeien dus.

Niet zo lang geleden was het gebruikelijk dat melkkoeien aan het einde van hun leven (wanneer ze dus niet meer voldoende melk geven) direct naar het slachthuis gingen. Van deze koeien werd snippervlees gemaakt, wat gebruikt werd voor hamburgers en gehakt. Zonde, want veel van deze melkkoeien zijn na het geven van melk uitermate geschikt om nog even door te groeien om zo voor een mooi stukje kwaliteitsrundvlees te zorgen. Deze koeien dienen een dubbel doe, namelijk de productie van melk en dat van een goed stukje vlees, zoals deze mooie sucade die ik bij Firma Bijten kocht.

Ik vroeg Wouter Bijl, eigenaar van Firma Bijten naar zijn keuze voor vlees van dubbeldoel koeien. Hij koopt zijn vlees bij Heijdra Vleesvee. Zij kopen volwassen runderen aan van bedrijven in Nederland en buurlanden. De dieren verblijven enkele maanden op hun bedrijf voordat ze via de ambachtelijke slagers of horecaondernemers naar de Nederlandse consumenten gaan.

” Onze keuze voor dubbeldoel is tweeledig zowel wat betreft de duurzaamheid als wel de kwaliteit/smaak van het vlees. Tot op heden was het heel lastig om een leverancier te vinden die ook stabiel kwaliteit kon leveren, gelukkig kunnen zij dit wel”

Door het kopen van dubbeldoelvlees ben je als consument duurzaam bezig. Los van het feit dat de koe een dubbel doel heeft gediend, is de ecologische voetafdruk (de CO2 foodprint) van het rundvlees van melkkoeien relatief laag. Het voer, de grond en het water dat voor deze koeien is gebruikt, zijn voor het grootste gedeelte omgezet in de productie van melk voor allerlei zuivelproducten. De periode die ze nodig hebben om door te groeien om een mooi stukje vlees te leveren is daardoor beperkt. Mooi toch?

Heb jij ook een passie voor kwaliteitsvlees en ambachtelijke vleeswaren? Firma Bijten is per direct op zoek naar een assistent-bedrijfsleider! Check deze toffe vacature hier.

Zullen we nu maar lekker aan de Mexicaanse Birria de Res stoof beginnen?

Mexicaans stoofvlees Birria de Res

Print recept
Aantal personen: 4 Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram sucade
  • 1 rode peper
  • 5 lomboks (gedroogde chilipepers). Houd je van pittig? Dan kun je gerust meer gebruiken. Ik gebruikte er 10 🙂
  • 2 knoflooktenen
  • 0,5 theelepel zout
  • 0,5 theelepel zwarte peper
  • 2 kruidnagels
  • 1 theelepel oregano
  • 0,5 theelepel komijnpoeder
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 0,5 theelepel tijm
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 bosje koriander
  • 0,5 liter runderbouillon
  • tortilla's
  • crème fraîche
  • olijfolie

Zo maak je het

1

Rooster de pepers in een droge koekenpan op middelhoog vuur voor ongeveer 2 minuten. Let erop dat de pepers niet verbranden.

2

Doe de pepers in een kom en giet hier kokend water bij. Laat 15 minuten wellen.

3

Haal de pepers uit het water en bewaar het water. Dit gaat bij de stoof.

4

Halveer de pepers en verwijder de zaadjes.

5

Doe de pepers in een hoge kom samen met de tenen knoflook en alle kruiden.

6

Voeg hier 2 eetlepels van het vocht bij en pureer dit fijn tot een gladde pasta.

7

Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de sucade aan beide kanten bruin.

8

Verwarm in een stoofpan een scheutje olijfolie en fruit hierin de uien glazig. Voeg hier de peperpasta aan toe en bak 1 minuutje mee.

9

Leg het vlees bovenop het uienmengsel en voeg hier de runderbouillon en 2 eetlepels azijn aan toe.

10

Doe de deksel op de pan, en zet de pan op het kleinste pitje op laag vuur. Laat het stoofvlees minimaal 3 tot 4 uur zachtjes stoven.

11

Serveer het zachte stoofvlees op een tortilla, garneer met koriander en combineer dit met een toefje crème fraîche en wat guacamole.

12

Enjoy 🙂

3 thoughts on “Mexicaans stoofvlees Birria de Res

    1. Hoi Mario, ik denk dat je dit recept zeker in een slowcooker kunt maken alleen heb ik er zelf geen slowcooker in huis. Ik kan je dus geen advies geven over welke stand en tijdsduur 🙁 Sorry!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.