Onlangs proefde ik de vegetarische chorizo olie uit de keuken van Rechtstreex. Deze fantastisch lekkere olie combineerde zij in een kikkererwten salade. Ik was meteen verkocht. Het recept is van Joris Willems Culinair, en ik heb het geluk dat ik dit heerlijke recept met jullie mag delen. Ik heb er een extra ingrediƫnt aan toegevoegd, namelijk gerookte paprikapoeder. Op internet vind je heel veel recepten voor chorizo olie, maar deze zijn allemaal niet vegetarisch. Hier gebruiken ze de chorizo om de olie op smaak te brengen. Bij deze olie gaan we even op een andere manier aan de slag.
Allereerst fruit je een fijngesneden ui aan in een laagje olijfolie. Deze laat je op laag vuur een half uur zacht worden. Let op, het is niet de bedoeling dat de ui bruin kleurt. Vervolgens voeg je de knoflook toe en ook deze fruit je een paar minuten zachtjes mee. Dan kan de venkelzaad en de gerookte paprikapoeder erbij. Vervolgens voeg je een groot blikje tomatenpuree en bak je dit even kort aan tot deze begint te geuren. Giet een hele fles olijfolie bij het mengsel, meng alles goed door elkaar en schenk alles over in een oven bestendige schaal. En dan mag de olie op 50-60 graden Celsius 12 uur lang trekken. Wat een feestje, want het hele huis gaat er heerlijk van ruiken.
Na 12 uur is de olie klaar om verplaatst te worden naar een gesteriliseerde fles. Hiervoor kook je de fles in kokend water met een beetje soda of zout. Op deze manier kun je de olie maanden lang bewaren. En dat is fijn, want dan kun je extra lang genieten van deze heerlijke olie.
Op zoek naar een bijpassend recept? Combineer deze heerlijke olie met deze kikkererwtensalade. Succes gegarandeerd!
Chorizo olie (vegetarisch)
Print receptIngrediƫnten
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 groot blikje tomatenpuree (of 2 kleine)
- 1 eetlepel venkelzaad
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 liter olijfolie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 50-60 graden Celsius.
Snijd de uien in halve ringen. Snijd de knoflook in plakjes.
Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en fruit hierin heel zachtjes de ui voor 30 minuten glazig. De ui moet heel zacht worden.
Voeg dan de knoflook toe, en fruit deze 5 minuten mee.
Voeg dan de venkelzaad en paprikapoeder toe, en roer het geheel goed door elkaar.
Doe dan de tomatenpuree erbij en zet het vuur iets hoger. Bak tot de tomatenpuree begint te geuren.
Voeg dan alle olijfolie toe en meng alles goed door elkaar.
Giet het gehele mengsel in een ovenschaal en plaats deze voor 12 uur in de oven op 50/60 graden Celsius.
Haal hierna de olie door een zeef en doe de olie in een gesteriliseerde pot.