… met meiknol, uitgebakken spek, appel, amandelen en een frisse yoghurt kruiden dressing
Volgens mij is er geen gerecht zo veelzijdig als salade. Of nouja, misschien past soep ook wel in het rijtje.van veelzijdige gerechten. Op beide ben ik dol, waarschijnlijk omdat je met deze gerechten eindeloos kunt variëren. Neem nou salade; zo even snel geteld kan ik wel minstens 10 verschillende slasoorten opnoemen. Maar dan ben je er nog niet, want geroosterde groenten vormen bijvoorbeeld ook een prima basis voor salade. En dan de aankleding. Rauw of geroosterde groenten, uitgebakken spekjes of mooie krullen parmaham, mozzarella of feta, fruit, noten… Je kunt het zo gek niet bedenken of het past wel in een salade.
Deze salade is simpel om te maken en heel makkelijk mee te nemen naar werk. Gooi alle ingrediënten in een grote pot die je goed kunt afsluiten en neem de dressing apart mee. Zet de salade en dressing tot gebruik in de koelkast. Even schudden met die dressing en klaar is Kees! Easy toch?
Dit heb je nodig
… voor 1 persoon
een halve meiknol*, in blokjes gesneden
een mix van verschillende slasoorten
een halve granny smith appel
citroen
peterselie, fijngesneden
spek
yoghurt
geroosterde amandelen
peper & zout
Bak de in blokjes gesneden meiknol even kort aan in een koekenpan tot ze lichtjes verkleuren. Leg deze op een bord en bak in dezelfde pan de spekblokjes uit. Laat afkoelen.
Snijd de granny smith in schijfjes en druppel hier wat citroensap overheen, dit voorkomt dat de appel bruin kleurt. Doe de yoghurt met wat citroensap, de fijngesneden peterselie en wat peper & zout in een klein potje.
Meng de sla met de appel, meiknol, spek en geroosterde amandelen. Schud de dressing en schenk deze over de salade heen.
*Een meiknol wordt ook wel knolraap genoemd en is inderdaad familie van de koolraap, maar smaakt compleet anders. De meiknol is een tijd lang vergeten en werd eigenlijk alleen nog maar door de amateurtuinder geteeld. Tegenwoordig is dit bijzondere knolletje terug van weggeweest en o.a. te vinden bij de groenteboer. Gelukkig maar, want de smaak is heel bijzonder. Fris, pittig maar het heeft ook iets zoetigs.