Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Gemberbier

Zijn jullie bekend met ginger ale? Ofwel gemberbier? Gemberbier geeft misschien de indruk dat dit drankje alcohol bevat, maar dat is niet waar. Deze prik limonade bevat 0% alcohol. De oorsprong van ginger beer ligt in Amerika. Daar kun je dit drankje in iedere supermarkt wel vinden, terwijl je er hier in Nederland toch wel echt naar moet zoeken. Gember is ook nog eens hartstikke gezond.  Het kent een lange geschiedenis in gebruik als specerij in de keuken, maar ook als geneesmiddel. Gember wordt al eeuwen gebruikt als libido verhogend middel. Los daarvan zou gember ook een verwarmend effect hebben en stimuleert het de bloedcirculatie.

Los daarvan helpt gember tegen maagklachten, misselijkheid, pijn, diabetes en schijnt het het geheugen te verbeteren. Gember verhoogt de o.a. de concentraties adrenaline, dopamine en serotonine.

Gemberbier

Ik maakte al eens eerder gemberbier. De vorige keer gebruikte ik suiker, en ik was nu vooral heel erg nieuwsgierig of het mij ook zou lukken om gemberbier te maken zonder suiker, maar met honing. Mijn oom in Aalten (Achterhoek) heeft zijn eigen bijen en maakt zelf heerlijke honing. Ik heb een potje van zijn fantastisch lekkere honing bemachtigd en deze honing gebruik ik voor mijn gemberbier. En ja hoor! Dit werkt helemaal prima. Hoe leuk!

Om dit drankje te maken heb je gember nodig, honing, limoen, water en uiteraard gist. De gist zorgt ervoor dat er koolzuur ontstaat. Hiervoor heb je droge gist nodig, wat je gewoon in de supermarkt kunt kopen. De gist zorgt dus voor bubbels, en daarom is het verstandig om voor dit drankje een plastic fles te gebruiken. Gebruik in geen geval een glazen fles, want deze kan door de druk van de gist kapot spatten. En dat wil je echt niet hoor.. Tenzij je je keuken of koelkast een grote schoonmaakbeurt wilt geven 🙂

De eerste 24 uur bewaar je de fles buiten de koelkast. Je zult merken dat de fles steeds “harder” wordt. Dit is het gist dat aan het werk is. Plaats de fles na 24 uur in de koelkast. Wanneer je het gemberbier wilt drinken, dan is het niet de bedoeling dat je de dop meteen van de fles draait. De afgelopen 24 uur heeft het gist zijn werk goed kunnen doen, en is er veel koolzuur opgebouwd. Draai de dop dus langzaam van de fles, en geef het de tijd om de druk op de fles kwijt te raken. Blijf er dus vooral bij, en draai de dop dicht op het moment dat je denkt dat het geheel gaat overstromen. Combineer je zelf gebrouwen gemberbier met ijsklontjes en een paar blaadjes munt.

Gemberbier

Print recept
Aantal personen: 6 Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten

  • 2 duimlengtes verse gember
  • sap van 1 limoen
  • 1,5 eetlepel honing
  • 1/4 theelepel gist
  • 1 tot 1½ liter lauwwarm water

Zo maak je het

1

Rasp de gember fijn.

2

Pers het sap van 1 limoen, en meng deze met de gember.

3

Voeg de honing en gist toe, en meng alles goed door elkaar.

4

Voeg wat van het lauwwarme water toe, en schenk alles met behulp van een trechter in de fles.

5

Voeg daarna de rest van het lauwwarme water toe, en houd ongeveer 5 cm boven de dop vrij.

6

Laat de fles de komende 24 uur buiten de koelkast op kamertemperatuur staan.

7

Zet de fles daarna in de koelkast.

8

Voor gebruik: draai de dop langzaam van de fles, en geef het de tijd om de druk op de fles kwijt te raken. Blijf er dus vooral bij, en draai de dop dicht op het moment dat je denkt dat het geheel gaat overstromen.

9

Giet boven een zeefje uit en serveer met een ijsklontje en wat takjes munt.

One thought on “Gemberbier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.