Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

In biet gemarineerde zalm met miso en gegrilde little gem

Met het sap van bietjes kun je eindeloos veel kleur aan je gerecht toevoegen. De rode kleur heeft de biet te danken aan de kleurstoffen betanine en vulgaxanthine en wordt ook als kleurstof E162 gebruikt om bijvoorbeeld snoep van een rood/roze kleurtje te voorzien. Een natuurlijk kleurstof dus. Ik maakte hiermee in biet gemarineerde zalm met miso en gegrilde little gem.

Ik houd van kleur op het bord en door de zalm een nachtje in te pakken met het rasp van een rode biet veranderd de zalm fantastisch van kleur! De bietjes heb ik eerst gekookt en vervolgens fijn geraspt. Dit combineer ik met korianderzaad, zout, suiker en de schil van een sinaasappel. Hierdoor krijgt de zalm niet alleen een mooie kleur, het geeft ook een fijne smaak af.

Ik wilde deze zalm dolgraag combineren met miso. Ik ben dol op miso, maar het bleek niet zo eenvoudig om deze pasta te scoren. Je kunt miso eenvoudig online bestellen, maar ik hik dan altijd weer tegen die bezorgkosten aan. Dat maakt de miso meteen weer zo duur. Op een zonnige maandag begon mijn speurtocht naar miso. 3 toko’s verder had ik eindelijk beet. Verschillende soorten miso voor maar 2,50 euro. Kijk! Daar word ik dan weer gelukkig van.

Wat is miso?

Miso is een, op natuurlijke wijze, gefermenteerd mengsel van sojabonen, zout en koji (een soort schimmel). Hoe miso precies smaakt is lastig uitleggen, want de smaak van miso is behoorlijk complex en er is eigenlijk niets waarmee je deze smaak kunt vergelijken. Door de fermentatie krijgt de miso een unieke, hartige en intense smaak. Ook wel umami genoemd; een van de vijf basissmaken naast zout, zuur, bitter en zoet.

Deze zalm, met een dressing van miso combineerde ik met wilde rijst en gegrilde little gem. Ja, je leest het goed. Deze ieniminie sla-kropjes kun je perfect grillen. Besprenkel met wat miso dressing en combineer met de in biet gemarineerde zalm. Je likt je vingers er bij af!

Print recept
Aantal personen: 2 Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediƫnten

  • 300 gram verse zalm
  • 2 bietjes
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 1 sinaasappel
  • 1 little gem
  • 400 gram spinazie
  • 1 fijngesneden sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram wilde rijst
  • een halve rode peper, fijngesneden
  • geroosterd sesamzaad
  • olijfolie
  • Voor de dressing:
  • 1 theelepel miso
  • 2 theelepels water
  • 1 theelepel sesam olie
  • 1 theelepel geroosterd sesamzaad
  • scheutje honing

Zo maak je het

1

Kook de bietjes in een pan met water voor ongeveer 30 - 45 minuten.

2

Laat afkoelen en verwijder dan het schilletje. Rasp de bietjes fijn.

3

Meng de bietjes met suiker, zout, fijngemalen korianderzaad en de schil van 1 sinaasappel.

4

Leg de zalm in een schaal en bedek deze met het bietenmengsel. Leg hier huishoudfolie overheen en plaats hier iets zwaars op, bijvoorbeeld een gietijzeren pan.

5

Laat de zalm een nacht in de koelkast staan.

6

Haal de zalm een half uur van te voren uit de koelkast. Verwijder het bietenmengsel. Spoel schoon onder de kraan en dep droog met wat keukenpapier.

7

Rooster de sesamzaadjes in een koekenpan en zet opzij.

8

Meng voor de dressing de miso, water, sesamolie, geroosterd sesamzaad en een scheutje honing goed door elkaar.

9

Kook de rijst volgens de verpakking gaar.

10

Verhit een grillpan. Snijd de little gem doormidden en smeer deze in met olijfolie. Bak deze rondom bruin.

11

Verhit wat olijfolie in een wok en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper. Voeg de spinazie toe tot deze slinkt.

12

Snijd de zalm in mooie dunne reepjes.

13

Besprenkel de geroosterde little gem met de miso dressing en serveer dit samen met de zalm, rijst, spinazie en de miso dressing. Besprenkel met de geroosterde sesamzaadjes.

14

Eetsmakelijk!

2 thoughts on “In biet gemarineerde zalm met miso en gegrilde little gem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.