Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Vis

Kibbeling met een stamppot van kool

Vandaag deel ik het recept voor zelfgemaakte kibbeling van scholfilet ene en stamppot van slobberkool. Ja, je leest het goed; slobberkool! Zoals ik al eerder vertelde koop ik nu regelmatig de inspiratiebox bij Rechtstreex Rotterdam. Op de website kun je zien wat er in het pakket zit, maar ik liet me de laatste keer verrassen en bestelde de box zonder te kijken welke producten in de box zaten. Het bleek een mooie box te zijn met een divers aanbod groenten. Zo ook een kool met een verrassende naam: de slobberkool. Een naam waarvan ik nou niet meteen trek krijg, maar hee, je moet alles een kans geven.

Een kleine speurtocht op het internet leverde mij de volgende informatie op: de slobberkool wordt ook wel de Bloemendaalse kool genoemd en werd vroeger geteeld in het gebied tussen Zandvoort en Haarlem. Inmiddels een vergeten groente, want deze kool had 8 keer zoveel ruimte nodig als een bloemkool om te kunnen groeien. Economisch dus totaal niet interessant. Gelukkig is deze vergeten kool terug van weggeweest en te vinden in het assortiment van Rechtstreex Rotterdam. Altijd leuk om iets te maken met een product dat je nog niet kent. Ik liet mij vertellen dat deze kool vroeger veel met vis gegeten werd. En zo ontstond ineens het recept voor kibbeling met een puree van slobberkool. Al noem ik hem toch liever de Bloemendaalse kool 🙂

Mocht je geen Bloemendaalse kool kunnen vinden, dan kun je dit gerecht ook prima maken met bijvoorbeeld savooiekool.


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes. 

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van  🙂

Kibbeling met een stamppot van kool

Print recept
Aantal personen: 2 personen Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram (slobber)kool
  • 600 gram kruimige aardappels
  • 1 sjalot
  • 1 tl grove mosterd
  • 1 tl dijon mosterd
  • 1 citroen
  • witte wijn azijn
  • olijfolie
  • 2 scholfilets
  • 100 gram bloem
  • 100 ml witbier
  • 1 ei
  • venkelzaad
  • zout en peper

Zo maak je het

1

We beginnen als eerste met de mise en place. Snijd als eerste de sjalot in blokjes.

2

Snijd de (slobber)kool in reepjes.

3

Kook wat water en doe dit in een pan. Blanceer de kool in 3 minuten gaar. Giet af en spoel af onder koud water zodat de garing stopt. Zet de kool apart.

4

Schil de aardappels en doe deze met een laagje water en een snufje zout in een pan. Breng aan de kook en zet hierna het vuur laag. Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar.

5

Maal met behulp van een vijzel 1 theelepel venkelzaad fijn.

6

Dep de scholfilet met behulp van wat keukenpapier droog.

7

Doe de bloem in een hoge kom en voeg het ei toe. Meng door elkaar met een garde en voeg dan het witbier toe. Meng alles goed door elkaar tot een stevig beslag. Voeg vervolgens de venkelzaad, zout en peper toe.

8

Zet je frituurpan aan of verhit een goede laag zonnebloemolie in een braadpan. Genoeg zodat de vis straks in het vet kan zwemmen.

9

Wanneer de olie op temperatuur is wentel je de scholfilet door het beslag. Doe de scholfilet daarna in de frituurpan en frituur deze ongeveer in 7-8 minuten aan beide kanten goudbruin.

10

Giet de aardappels af en stamp deze fijn samen met de mosterd, een scheutje goede olijfolie en 1 eetlepel witte wijn azijn tot een puree.

11

Meng de kool en de fijngesneden sjalot door de puree en voeg naar smaak peper en zout en wat citroenrasp toe.

12

Garneer de koolstamppot met de kibbeling en een partje citroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.