Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Koken met zeewier

Koken met zeewier? Toen ik aan een aantal mensen vertelde dat ik deze workshop ging volgen waren de reacties enorm verschillend. De een gruwelde bij het idee van het eten van zeewier, de ander reageerde juist weer heel erg enthousiast. Zeewier kennen we allemaal van sushi, die gerold wordt in gedroogde nori vellen. Naast nori zijn er nog 200 verschillende soorten zeewieren die je in Nederland kunt vinden. Wereldwijd zijn er zelfs ruim 10.000 verschillende soorten te vinden, waarvan slechts 1% ongeschikt is voor voedselconsumptie.

Gezond
Zeewier is veelzijdig; het zit namelijk vol met voedingstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten, jodium, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, natrium en kalium), vitamines (A, B12, C, D) en mineralen. Het eten van zeewier is bovendien goed als vleesvervanger, het bevat namelijk een hoop eiwitten en vitamine B12. Door het hoge eiwit en B12 gehalte is zeewier uitermate geschikt voor vegetariërs en veganisten. Mij is verteld dat wanneer men de gehele Noordzee zou vullen met zeewier, er voldoende eiwitten aanwezig zouden zijn om de gehele mensenpopulatie mee te voeden.

Zo schijnt zeewier ook bij te dragen aan:

  • Een gezonde schildklierfunctie.
  • Het reguleren van de bloedsuiker- en cholesterolspiegel.
  • Hart- en vaatziekten.
  • Het voorkomen en bestrijden van kankercellen.
  • Het ondersteunen van de darmgezondheid.
  • Gewichtsafname.
  • Het ondersteunen van wondgenezing.
  • Verlichten van ernstige symptomen van astma.

Zeewier
Zeewieren zijn macrofytische zee algen. Dit houdt in dat het plantachtige organismen zijn die in zee leven. Zeewieren hechten zich aan een harde ondergrond, zoals rotsen of koraal. Ze groeien in zee, maar ook op het land en kleven aan rotsachtige wanden en zeedijken. Je kunt zeewier onderverdelen in drie verschillende soorten:

  • Groenwieren: 1800 verschillende groenwieren zoals zeesla, rotswier, vederwier en borstelwier.
  • Roodwieren: 6200 verschillende roodwieren zoals buiswier, knoopwier, hoorntjeswier en koraalwier.
  • Bruinwieren: 1800 verschillende bruinwieren zoals blaaswier, wakame, knotswier en Japans bessenwier.

Blije Bietjes - zeesla

Gebruik
Je kunt zeewier koken, blancheren, bakken, frituren, drogen, marineren, roken en invriezen. Zeewier kun je gebruiken als smaakmaker, maar ook als bindmiddel. Vers is het enkele dagen te bewaren in de koelkast. Wanneer je zeewier droogt in een oven op 120/130 graden dan kun je dit ongeveer een half jaar bewaren.

Gedroogd: 8 tot 12 gram per dag
Vers: 40 tot 50 gram per dag

De workshop
Kreeg ik cadeau van mijn lieve tante die in Zeeland woont. Mijn tante kan fantastisch lekker koken en het is altijd een feestje om bij haar op bezoek te komen. We delen dezelfde passie voor gezond en eerlijk koken.

We begonnen met koffie en uitleg aan de Zeeuwse Oosterschelde. Een prachtig gebied dat rijk voorzien is van verschillende zeewieren én oesters. We kregen een uitleg en gingen daarna op zoek naar verschillende zeewieren. Ik mocht op zoek naar de zeesla, die daar goed te vinden is. Nadat we onze zeewieren verzameld hadden gingen we terug naar de kookboerderij van Marieke in het Zeeuwse Biggekerke. Een prachtige locatie waar ik meteen super enthousiast van werd. Wijds uitzicht op het land met koeien, een geweldige moes- en kruidentuin met een enorm divers aanbod waar je een heel seizoen gevarieerd van kunt eten.

Blije Bietjes - Oosterschelde

 

Na een heerlijke biologische lunch doken we de keuken in om te koken met de door ons verzamelde zeewier. We gingen aan de slag met een drie-gangen menu. Op het menu stond o.a. gevulde tomaten met een zeewierpesto, bulgur salade met champignons en zeewier, in zeewier gemarineerde tofu en eieren uit de oven in combinatie met zeewier. Het toetje bestond uit een frambozenmousse met gekarameliseerde zeewier.  Het was een fantastische, leerzame en heerlijke dag!

Ook eens deelnemen aan een zeewier workshop bij Marieke in het mooie Zeeland? Je kunt je hier aanmelden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.