Zo kan het ook!
De afgelopen weken heb ik hard gewerkt aan een supertof project! Zo Kan Het Ook is een initiatief van de Green Protein Alliance. Middels deze campagne wil zij Nederlanders helpen naar een meer plantaardig voedingspatroon. Een missie waar ik als Blije Biet natuurlijk graag mijn steentje aan bij wil dragen. In opdracht van Rotterzwam ontwikkelde ik een vijftal recepten met de oesterzwam in de hoofdrol. Elke week wordt er een nieuw recept van mij gepost op de website van Zo Kan Het Ook. Maar natuurlijk ook op mijn eigen blog! En vandaag deel ik alweer het vierde recept van de reeks; deze heerlijke oesterzwam burgers.
Rotterzwam
Rotterzwam kweekt oesterzwammen op koffiedik van Rotterdamse horeca. Voor wie niet weet wat koffiedik is, dat is dus de prut die je overhoudt wanneer je koffie hebt gezet. De oesterzwammen van Rotterzwam groeien geweldig lekker op deze prut. Fantastisch toch? Want zo kan het afval van Rotterdamse horeca weer gebruikt worden om een nieuw en smaakvol product te ontwikkelen. De oesterzwam! Deze oesterzwammen worden vervolgens geleverd aan horeca en supermarkten.
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂
Oesterzwam burger
Print receptIngrediënten
- 150 gram oesterzwammen
- 1 ui
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- Peterselie
- 3 takjes tijm
- 40 gram Parmezaanse kaas
- 1 ei
- 2 tot 3 eetlepels havermout
- Olijfolie
- Peper en zout
- Dragon mayonaise:
- 1 eigeel
- ½ theelepel zout
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel witte wijn azijn
- 250 ml zonnebloemolie
- Een handje fijngesneden dragon
- Optioneel:
- 2 burger broodjes
- Tomaat
- Sla
Zo maak je het
Snijd als eerste de ui en knoflook fijn.
Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook 5 minuten op laag vuur. Voeg de tijm toe en bak even kort mee.
Snijd een handje peterselie fijn.
Snijd de oesterzwammen in stukjes en doe deze samen met de ui, knoflook, Parmezaanse kaas, peterselie en het ei in een blender. Meng alles goed door elkaar.
Schep het mengsel in een kom en voeg dan 2 tot 3 eetlepels havermout toe. Breng op smaak met peper en zout en laat het mengsel 15 minuten staan.
Vorm vervolgens burgers van het mengsel en wikkel deze in plasticfolie.
Laat de burgers minimaal een uur opstijven in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Bekleed een plaat met bakpapier en leg hier de burgers op. Bak de burgers in ongeveer 15 minuten af in de oven.
Serveer de burgers op een broodje met sla, tomaat, rode ui en de zelfgemaakte dragon mayonaise.