Reviews

Review: Blije Bietjes redt 5kg groenten en fruit

Op zaterdag 7 november organiseerde Kromkommer en Rechtstreex het tweede “Bijna Waste Geweest Feest” in Rotterdam en Utrecht. Het doel: 10.000 kg groenten en fruit redden van verspilling. Op dit moment wordt er in Nederland tussen de 5-10% van alle groenten en fruit verspild vanwege overschot of omdat de vorm afwijkt van de standaard. Bizar eigenlijk, want een afwijkend uiterlijk zegt helemaal niets over de smaak of kwaliteit van het product. De dames van Kromkommer denken hier precies hetzelfde over en verwerken deze leuke kromme groenten in heerlijke soepjes. Ik word altijd blij van dit soort toffe initiatieven.

Blije Bietjes - BWGF 2
Wereldwijd verspillen we voor ruim 1,3 miljard ton aan voedsel. Dat is schrikbarend, want dat is 1/3 van de totale productie. Helemaal als je bedenkt dat er meer dan 1 miljard mensen honger hebben en ondervoed zijn. World Food Clock laat zien hoeveel voedsel er wereldwijd per seconde wordt geproduceerd, geconsumeerd en verspild. En dat is behoorlijk confronterend om naar te kijken. Ik gooi al heel lang geen voedsel meer weg en verwerk restjes uit de koelkast tot een salade of soep. Die salade gaat dan mee naar werk en het soepje is samen met een stuk brood een prima avondmaaltijd.

Maar even terug… Vandaag ging ik dus samen met mijn moeder groenten en fruit redden in de Fenix Food Factory in Rotterdam. Het tasje lag al op ons te wachten en mocht gevuld worden met 5 kilo groenten en fruit. Terwijl Oscar Poiesz zorgde voor wat gezellige beats werden er schattige baby pompoenen(tjes), gele en oranje wortels, te kleine bietjes, peren met een vlekje en tomaatjes waaraan ik niets geks kan ontdekken, gered van verspilling. En dat voelt best goed!

Met deze bijna waste geweest producten ga ik morgen aan de slag in de keuken en kook ik een aantal heerlijke gerechten. En om in het thema te blijven gebruik ik voor deze recepten alleen producten die ik al in huis heb. Dat wordt een leuke uitdaging!

Blije Bietjes - BWGF 1

 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Chili sin carne | Blije Bietjes
  10 november 2015 at 20:37

  […] In het kader van de nieuwe voedselrichtlijnen hier een heerlijk recept met peulvruchten én heel veel groente. De groente in dit recept heb ik afgelopen zaterdag gered op het Bijna Waste Geweest Feest. Meer hierover lees je hier. […]

 • Laat een bericht achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Blije Bietjes houdt eigenlijk niet van zoete koekjes, maar verzamelt wel digitale cookies. Vind je dat OK?