Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Rode kool met appelstroop

Rode kool is een van de oudste koolsoorten en volgens mij al bijna een vergeten groente. Zonde eigenlijk, want rode kool is hartstikke lekker en gezond! Zo heeft rode kool een hoog vitamine C gehalte en bevat het thiocyanaat, dat een antibiotische werking heeft. Ik vind de ouderwetse variant met appeltjes erg lekker, maar vandaag marineer ik de rode kool in een mengsel van citroen en rode wijnazijn. Hierna kook ik de rode kool in een laagje runderbouillon en breng ik het op smaak met appelstroop en rozijnen. Super lekker!!

Dit heb je nodig
… voor 4 personen

1 rode kool, fijngesneden
het sap van 1 citroen
100 ml. rode wijn azijn
200 ml. runderbouillon
1 rode ui, velletje verwijderd
4 laurierblaadjes
6 kruidnagels
1 eetlepel appelstroop
een handje rozijnen

 

Marineer de rode kool een nachtje in een mengsel van citroensap en rode wijn azijn. Giet de rode kool vervolgens af en breng dit aan de kook met de runderbouillon. Prik de kruidnagels in de rode ui en doe deze samen met de laurierblaadjes bij de rode kool. Zet het vuur laag en laat het geheel ruim een uur smoren.

Giet de rode kool af en verwijder de blaadjes laurier en ui. Zet de pan terug op het vuur. Voeg een eetlepel appelstroop en de rozijnen toe en roer dit goed door tot de appelstroop mengt en laat dit zachtjes inkoken.

Serveer de rode kool met gekookte aardappels en een lekker stukje wild, een gehaktbal of stoofvlees.

One thought on “Rode kool met appelstroop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.