Zo kan het ook!
De afgelopen weken heb ik hard gewerkt aan een supertof project! Zo Kan Het Ook is een initiatief van de Green Protein Alliance. Middels deze campagne wil zij Nederlanders helpen naar een meer plantaardig voedingspatroon. Een missie waar ik als Blije Biet natuurlijk graag mijn steentje aan bij wil dragen. In opdracht van Rotterzwam ontwikkelde ik een vijftal recepten met de oesterzwam in de hoofdrol. Elke week wordt er een nieuw recept van mij gepost op de website van Zo Kan Het Ook. Maar natuurlijk ook op mijn eigen blog! En vandaag trappen we af met deze heerlijke salade van oesterzwammen, witlof, groene asperges en blauwe kaas.
Rotterzwam
Rotterzwam kweekt oesterzwammen op koffiedik van Rotterdamse horeca. Voor wie niet weet wat koffiedik is, dat is dus de prut die je overhoudt wanneer je koffie hebt gezet. De oesterzwammen van Rotterzwam groeien geweldig lekker op deze prut. Fantastisch toch? Want zo kan het afval van Rotterdamse horeca weer gebruikt worden om een nieuw en smaakvol product te ontwikkelen. De oesterzwam! Deze oesterzwammen worden vervolgens geleverd aan horeca en supermarkten.
De salade
Met het warme weer op komst kies ik graag voor gerechten die snel te bereiden zijn zodat ik niet al te lang in de keuken hoef te staan achter verschillende potten en pannen. Het is al warm genoeg! Deze salade is dan een goed alternatief want je hoeft alleen de oesterzwammen maar even kort in een koekenpan te bakken. Heerlijk met een vers stokbroodje of als bijgerecht bij een zomerse barbecue.
De prachtige foto van dit smaakvolle gerecht is gemaakt door Hanna van Loot Rotterdam.
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂
Lauw warme salade met oesterzwam, groene asperges, witlof en blauwe kaas
Print receptIngrediënten
- 2 stronkjes witlof
- 1 bosje groene asperges
- 200 gram oesterzwammen
- Een handje walnoten
- 100 gram Blue de Causses (blauwe kaas)
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- Rucola
- Olijfolie
- Peper en zout
- Dressing:
- ½ eetlepel mosterd
- ½ eetlepel citroensap
- ½ eetlepel witte wijn azijn
- 100 ml olijfolie
- Fijngesneden bieslook
Zo maak je het
Verwijder de houterige onderkant van de asperges.
Verhit wat olijfolie in de pan en bak hierin de asperges in ongeveer 5 minuten gaar.
Snijd de ui en knoflook fijn en fruit deze zachtjes aan in de pan.
Voeg vervolgens de paddenstoelen toe en bak deze mee. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd het kontje van de witlof en pluk de blaadjes los.
Meng alle ingrediënten voor de dressing in een potje. Doe de deksel op het potje en schud de dressing tot een egale emulsie.
Meng de rucola met de witlof en leg deze op een diep bord.
Verdeel hier de gebakken zwammen, asperges, walnoten en blauwe kaas overheen.
Verdeel de dressing over de salade en serveer direct.