Ohhhh… deze saoto soep is echt mijn lievelingssoep en alleen hiervoor mag je mij ‘s nachts wakker maken. Nu ben ik altijd al gek geweest op soep, maar de Surinaamse saoto soep blijft mijn favoriet. Een paar jaar geleden at ik deze soep voor het eerst en ik wist niet wat ik proefde. Ik was toen nog helemaal niet bekend met de Surinaamse keuken, maar sindsdien ben ik een groot fan. Deze soep valt voor mij echt onder de categorie “comfort food”. Ik heb al meerdere varianten gegeten, maar deze variant is echt de lekkerste!
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van
Saoto soep
Print receptIngrediënten
- 1,5 liter water
- 750 gram kippenpoten
- 3 sereh stengels
- 1 laos wortel, in stukjes*
- 3 salam blad*
- 4 laurierblaadjes
- 2 tenen knoflook, in schijfjes
- 2 uien, in stukjes
- 5 piment korrels
- maggi bouillon blokjes
- selderij
- eieren
- gebakken uitjes
- taugé
- saoto mix* (kan je ook vervangen door rijst)
- Voor de ketjap sambal:
- ketjap
- madame jeanette peper
Zo maak je het
Verhit in een soeppan wat olie en fruit hierin de ui en knoflook. Let op: de knoflook mag niet verkleuren, daar wordt 'ie namelijk bitter van.
Voeg vervolgens de kip en water toe. Kneus met een mes de sereh en voeg deze samen met de laos, salam- en laurierblad en pimentkorrels toe aan het water.
Doe hier ook wat stengels selderij bij en breng langzaam aan de kook.
Zet het vuur zacht en laat de bouillon zeker 3/4 uur trekken.
Giet de bouillon vervolgens door een zeef en leg de kippenpoten apart en laat deze afkoelen.
Breng de bouillon verder op smaak met de welbekende Surinaamse maggi blokjes.
Kook ondertussen de eieren en snijd de selderij fijn.
Pluk het kippenvlees en gooi deze terug in de bouillon.
Snijd een heel klein stukje madame jeanette peper in stukjes en meng dit met de ketjap. Als je niet van pittig houdt dan kun je de peper natuurlijk ook weglaten. Of je speelt op save en voegt een klein beetje rode peper in stukjes toe.
Pak de grootste soepkom die je hebt uit je kast, want van deze soep wil je echt heel veel.
Doe hierin de bouillon, een gekookt eitje, selderij, taugé, saoto mix en wat extra gebakken uitjes. Voeg naar eigen smaak wat ketjap sambal toe.
* de saoto mix (dit is een mengsel van vermicelli, gebakken uitjes en aardappel) kun je bij de Surinaamse toko halen. Daar vind je ook laos, sereh en salamblad.
Gisteren de saoto soep gemaakt en…. Heerlijk!!! Dit recept ga ik zeker bewaren voor n volgende keer!
Berber bedankt voor het recept en ga vooral zo door, alles ziet er heel goed uit.
Groetjes Gitty
Wat leuk om te lezen Gitty! En dankjewel voor het compliment. Daar doe ik het voor 🙂