Shakshuka (ik weet echt niet hoe je het precies uitspreekt) is een Arabisch gerecht wat bestaat uit een pittige saus van tomaten en chilipepers waar eieren in worden gepocheerd. Normaliter wordt dit gerecht als ontbijt of lunch geserveerd, maar ik eet het liever ‘s avonds bij het diner. Een kleine speurtocht op het internet leverde mij het volgende op: Shakshouka, or “a mixture” in Arabic..Some believe that it was first known as chakchouka, a Berber word meaning a vegetable ragout. Ja, en laat ik nou toevallig Berber heten. Dan moet je dit gerecht natuurlijk een keer maken 🙂
Ik combineerde dit gerecht met Turks brood en zelfgemaakte hummus. Ik ben dol op hummus! Super lekker op een boterham met wat rucola. Soms zijn de meest simpele recepten het lekkerst. Ik werd in ieder geval heel erg blij van deze maaltijd. De saus waar ik de eieren in pocheer maak ik van tomaat, komijn, korianderzaad, ui, knoflook en rode peper. En natuurlijk verse koriander! Maar die voegen we pas op het einde toe, want anders verliest dit heerlijke kruid zijn smaak. Als je niet van koriander houdt, dan kun je ook prima platte peterselie gebruiken.
Shakshuka met hummus
Print receptIngrediënten
- 1 blik gepelde tomaten
- 2 verse tomaten
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 0,5 paprika
- 0,5 rode peper
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel komijnzaad
- verse koriander
- 4 eieren
- turks brood
- olijfolie
- peper en zout
- Voor de hummus:
- 1 blik kikkererwten
- 2 knoflooktenen
- sap van een halve citroen
- 1 eetlepel tahin
- 1 theelepel cayennepeper
- olijfolie
- peper & zout
Zo maak je het
Was de tomaten en snijd deze in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de ui, paprika en snijd ook de knoflook fijn.
Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook en paprika zachtjes aan.
Vijzel ondertussen de korianderzaad en komijnzaad in een vijzel fijn. Doe dit bij het mengsel en bak zachtjes aan.
Voeg dan de tomaten uit blik en de tomatenblokjes toe en breng langzaam aan de kook.
Maak vier kuiltjes in de saus en breek hier de eieren boven.
Breng op smaak met peper en zout en plaats een deksel op de pan.
Laat de eieren ongeveer 10 minuten pocheren. Het lekkerste is als het eigeel nog vloeibaar is.
Voor de hummus doe je de kikkererwten, knoflook, tahin, cayennepeper en het sap van een halve citroen in een hoge kom.
Pureer fijn met een staafmixer. Voeg dan beetje bij beetje wat olijfolie toe tot je de juiste consistentie hebt.
Proef, en breng indien nodig op smaak met peper en zout.
Doe de hummus in een mooi schaaltje en garneer met wat paprikapoeder, wat kikkererwten en olijfolie. Serveer samen met de shakshuka en Turks brood.
One thought on “Shakshuka met hummus”