Bijgerechten

Koolrolletjes met spicy gehakt

Ik kocht van de week een super schattig groen mini kooltje en besloot deze te vullen met een spicy gehakt mengsel om dit als borrel bites te serveren. Een ideaal borrelgerecht voor de decembermaand, want de groene kool – eigenlijk moeten we savooiekool zeggen – bevat zeer weinig calorieën. Dat maakt dat deze gevulde koolrolletjes uitermate geschikt zijn als licht borrelhapje in plaats van de geijkte caloriebommetjes als kaas, nootjes of chips.

Deze caloriearme kool is een van de oudste koolsoorten en komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. De savooiekool heeft een hoog vitamine C gehalte, is rijk aan verschillende mineralen zoals ijzer, kalium, natrium, calcium en bevat tevens thiocyanaat, dat een antibiotische werking heeft. Een gezond ding dus, die savooiekool! Als je de bladeren van deze kool voorzichtig los haalt, dan zie je goed dat deze kool is opgebouwd uit allerlei verschillende lagen blad die naadloos op elkaar aansluiten. Dit om rupsen en andere ongedierte tegen te gaan. Fascinerend om te zien hoe mooi de natuur in elkaar zit en hoe zo’n kool groeit.

Je kunt deze kool roerbakken, wokken, stoven, koken, verwerken in een soep of stamppot, of je maakt er deze heerlijke gevulde koolrolletjes van.

De koolrolletjes zijn gevuld met een gehaktmengsel die ik op smaak heb gebracht met een sjalotje, knoflook, gember, rode peper, vissaus en wat zoute sojasaus. En om het helemaal af te maken heb ik er als finishing touch ook nog wat koriander overheen gestrooid. Als je dit niet lekker vindt dan kun je er ook voor kiezen om in plaats van koriander peterselie te gebruiken. Je kunt het gerecht natuurlijk ook serveren als avondmaaltijd. Koop hiervoor een grote savooiekool en vul deze aan met gekookte rijst en verwarm de koolrolletjes in een voorverwarmde oven. En als je het wat minder light wilt dan strooi je er ook nog wat geraspte kaas overheen. Doe eens gek!

Koolrolletjes met spicy gehakt

Print recept
Aantal personen: 4 Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 savooiekool
  • 2 ons rundergehakt
  • 1 grote sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 5 champignons
  • 1/4 rode peper
  • 1 limoen
  • een bosje koriander
  • sojasaus
  • vissaus
  • olijfolie

Zo maak je het

1

Verwijder voorzichtig de bladeren van de kool.

2

Blancheer de bladeren in een pan met kokend water voor 5-10 minuten.

3

Snijd de sjalot, rode peper en knoflook fijn en snijd de champignons in kleine blokjes.

4

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin het gehakt rul.

5

Voeg de sjalot, rode peper, knoflook en champignons toe en bak dit een paar minuten mee.

6

Voeg een halve theelepel vissaus. 2 eetlepels sojasaus en het sap van een halve limoen toe aan het gehaktmengsel. Meng dit goed door elkaar.

7

Strooi de koriander over het gehaktmengsel.

8

Snijd de harde nerf uit de koolbladeren, vul deze met het gehaktmengsel en rol op.

9

Enjoy!

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Weekmenu 23 – Blije Bietjes
    4 juni 2017 at 18:08

    […] Vrijdag – Koolrolletjes met spicy gehakt […]

  • Laat een bericht achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

    Close