Groente

Stamppotje snijbiet

stamppotje snijbiet

Ik vind snijbiet echt een van de mooiste groente die er bestaat. Dit groentegewas behoort al bijna tot de vergeten groente, en dat is eigenlijk super jammer. Want van deze bladgroente, waarvan het blad wat weg heeft van spinazie, en de stengel zich in de meest mooie kleuren laat zien zoals rood, roze, paars, oranje en geel, word je spontaan gelukkig.

Blije Bietjes - snijbietKijk hoe prachtig mooi dit eruit ziet!

Snijbiet is een typisch seizoensproduct en is volop verkrijgbaar in de zomerperiode. Zoals ik je net al liet weten hebben de bladeren ongeveer dezelfde smaak als spinazie, terwijl de stengels wat zoeter smaken en wat weg hebben van rode biet. Je kunt deze groente koken, roerbakken en stomen. Voor dit stamppotje wok ik de stelen heel even kort aan, terwijl ik het blad rauw, maar fijngesneden samen met wat uitgebakken spekjes door het stamppotje hussel. Oke, ik hoor je denken “waar koop ik deze snijbiet dan?”. Nou, deze mooie groentesoort is verkrijgbaar bij een groenteboer met een breed assortiment of op lokale (boeren) marktjes. Zoek, en gij zult vinden!

Stamppotje snijbiet

Print recept
Aantal personen: 2 Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 350 gram kruimige aardappels
  • 600 gram snijbiet
  • een flinke hand basilicum blaadjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook
  • spekblokjes
  • magere melk
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • olijfolie

Zo maak je het

1

Schil de aardappels en doe deze samen met een laagje water en een snufje zout in een pan.

2

Breng aan de kook, zet het vuur laag en kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar.

3

Was ondertussen de snijbiet en snijd de bladeren van de stelen.

4

Snijd de stelen van de snijbiet in dunne reepjes en zet apart. Doe hetzelfde met het blad van de snijbiet.

5

Zet een wokpan op het vuur samen met wat olijfolie. Fruit hierin de ui en knoflook glazig en voeg dan de snijbiet stelen toe.

6

Wok dit een paar minuten goed door elkaar. Zet de pan vervolgens uit en zet apart.

7

Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan knapperig.

8

Giet de aardappels af wanneer deze gaar zijn en stamp deze samen met wat melk fijn.

9

Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

10

Snijd de basilicum fijn en roer dit samen met de stengels en blad van de snijbiet en de uitgebakken spekjes door het stamppotje. Voeg wat extra melk toe indien nodig.

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Weekmenu 26 – Blije Bietjes
    26 juni 2017 at 07:51

    […] Dinsdag – Stamppotje snijbiet […]

  • Laat een bericht achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

    Close