Wat doe je met 2 kilo tomaten? Soep maken natuurlijk! Of een rijkgevulde pastasaus. Beide ideaal om in te vriezen voor de dagen dat je weinig puf hebt om te koken. De afgelopen tijd heb ik regelmatig zo’n avond te pakken. Niet dat ik koken minder leuk ben gaan vinden, maar het is zo druk op werk dat ik regelmatig een avondje door moet. Op zo’n avond is het prettig als je iets gezonds uit de vriezer kunt trekken. Had ik zo’n voorraad niet, dan was ik waarschijnlijk met een thuisbezorgd maaltijd op de bank beland.
Dus soep. Van heel veel tomaten. Hartstikke gezond en caloriearm, slechts 20 kcal per 100 gram. Daarnaast zijn er diverse studies die aantonen dat het eten van tomaten het risico op verschillende vormen van kanker kan verminderen. Dit heeft alles te maken met het bijzondere stofje lycopeen, die ook zorgt voor de rode kleur van de tomaat. Dit stofje wordt verantwoordelijk geacht voor het beschermende effect tegen kanker. Ook al maak ik deze soep van verse tomaten, het is altijd goed om te weten dat tomaten uit blik een hogere concentratie lycopeen hebben dan rauwe tomaten.
Wanneer je de tomaten eet met een klein beetje vet, zoals olijfolie, dan wordt de lycopeen beter opgenomen in je lichaam. Ik voeg dus ook een goede scheut olijfolie toe aan het gezonde soepje!
Pistou is de Franse variant op de Italiaanse pesto. Pistou maak je van basilicum, een teentje knoflook en een goede kwaliteit olijfolie. Je voegt dus geen geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas toe want dan heb je pesto. Nu maken we pistou! Ook super lekker, en net iets gezonder.
Dit heb je nodig
… voor een flinke pan soep
2 kg tomaten
2 uien
knoflook
bosje basilicum
laurier
300 – 500 ml. groentebouillon
olijfolie
peper en zout
Snijd de uien in blokjes. Maak 2 teentjes knoflook schoon en leg deze apart. Snijd de steeltjes van de basilicum in reepjes en bewaar de blaadjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in een hoge pan en fruit hierin de uien, de uitgeperste knoflook en de steeltjes van de basilicum zachtjes aan. Was de tomaten en snijd deze in vieren. Doe de tomaten in de pan en zet het vuur hoog. Voeg flink wat zout en peper toe en roer regelmatig door.
Wanneer de tomaten wat vocht verliezen blus je het geheel af met 300 ml. bouillon. De rest bewaren we, mocht de soep na het pureren iets te dik zijn. Voeg 2 laurierblaadjes toe en laat de soep met een deksel op de pan, op middelhoog vuur zo’n 45 minuutjes pruttelen.
Pureer de soep met behulp van een staafmixer glad. Je kunt ‘m nog door een zeef halen, maar ik vind dat zelf iets teveel gedoe en pureer ‘m dus lekker lang. Als de soep te dik is voeg je nog wat extra bouillon toe. Proef, en breng indien nodig op smaak met peper en zout.
Voor de pistou doen we 1 grof gesneden knoflookteentje in een hoge kom samen met de basilicumblaadjes. Schenk hier ongeveer 200 ml. olijfolie bij en pureer met een staafmixer glad. Voeg indien nodig nog wat extra olijfolie toe tot je de juiste consistentie te pakken hebt.
Serveer de soep met een flinke lepel pistou. Eetsmakelijk!
One thought on “Tomatensoep met pistou”