Vlaams stoofvlees met Trappistenbier
Ondanks dat mijn voorbereiding compleet in de soep viel is dit wel een heerlijk recept om binnenkort eens te maken. Mijn flesje bier begon na openen te spuiten, dus mijn keuken, muur en ikzelf zaten volledig onder de spetters. Bummer! En waarschijnlijk ook mijn eigen schuld, want ik had het flesje voor de foto op Facebook op zijn kant gelegd. De volgende keer fotografeer ik flesjes alleen nog maar staand 😉 Na een flinke poetsbeurt – voordeeltje, mijn keuken is nu weer spik en span – heb ik het vlees heel lang laten sudderen. Het resultaat: super mals vlees dat uit elkaar valt wanneer je erin prikt en een heerlijke dikke saus waar je je Vlaamse frieten maar al te graag in wilt dopen.
Dit heb je nodig
… voor 2 mondjes
500 gram runderriblappen, in blokjes
2 uien, in ringen
2 sjalotten, in ringen
half flesje Trappistenbier, op kamertemperatuur (volgens Roy kun je hier het beste La trappe dubbel voor gebruiken)
200 ml. runderbouillon
witte boterham
dijon mosterd
bloem
laurier
kruidnagel
peper en zout
roomboter
olie
Meng voldoende peper en zout met wat bloem en leg hier de stukjes vlees in. Bedek elk stukje vlees met bloem en schud vervolgens het overtollige bloem eraf. Verhit een flinke eetlepel roomboter en een scheutje olie in een stoofpan en schroei het vlees hierin rondom bruin. Ik deed dit in 2 fases. Leg de stukjes vlees op een bord en zet opzij.
Bak in dezelfde pan de uien en sjalotten op middelhoog vuur 10 minuten tot ze langzaam zacht worden en bruin kleuren. Voeg 1 eetlepel bloem toe, roer tot je geen klontjes meer ziet en bak 1-2 minuten zachtjes mee. Voeg vervolgens een half flesje bier toe en doe het vlees inclusief jus terug in de pan. Voeg ongeveer 200 ml. runderbouillon toe tot het vlees onderstaat. Breng aan de kook en draai het vuur volgens op de allerlaagste stand. Voeg kruidnagel en 2 blaadjes laurier toe.
Snijd de korstjes van 1 witte boterham en bestrijk 1 kant ruim met mosterd. Leg de boterham met de mosterdkant naar beneden op het stoofgerecht. Plaats een deksel op de pan en laat dit gerecht minimaal 4 uur stoven. Om de saus in te laten dikken haal je een uur – half uur van tevoren de deksel van de pan. Vergeet niet af en toe te roeren! Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.
Serveer met Vlaamse frieten en zelfgemaakte mayonaise of met een aardappelpuree-tje.
Hoe kan het dat ik deze website nog niet eerder heb ontdekt, ik zie zoveel recepten die ik allemaal wil uitproberen. Superleuke site met hele fijne uitleg, top!!