Vlees & gevogelte

Vlaams stoofvlees

Vlaams stoofvlees met Trappistenbier

Ondanks dat mijn voorbereiding compleet in de soep viel is dit wel een heerlijk recept om binnenkort eens te maken. Mijn flesje bier begon na openen te spuiten, dus mijn keuken, muur en ikzelf zaten volledig onder de spetters. Bummer! En waarschijnlijk ook mijn eigen schuld, want ik had het flesje voor de foto op Facebook op zijn kant gelegd. De volgende keer fotografeer ik flesjes alleen nog maar staand 😉 Na een flinke poetsbeurt – voordeeltje, mijn keuken is nu weer spik en span – heb ik het vlees heel lang laten sudderen. Het resultaat: super mals vlees dat uit elkaar valt wanneer je erin prikt en een heerlijke dikke saus waar je je Vlaamse frieten maar al te graag in wilt dopen.

Dit heb je nodig
… voor 2 mondjes

500 gram runderriblappen, in blokjes
2 uien, in ringen
2 sjalotten, in ringen
half flesje Trappistenbier, op kamertemperatuur (volgens Roy kun je hier het beste  La trappe dubbel voor gebruiken)
200 ml. runderbouillon
witte boterham
dijon mosterd
bloem
laurier
kruidnagel
peper en zout
roomboter
olie

Meng voldoende peper en zout met wat bloem en leg hier de stukjes vlees in. Bedek elk stukje vlees met bloem en schud vervolgens het overtollige bloem eraf. Verhit een flinke eetlepel roomboter en een scheutje olie in een stoofpan en schroei het vlees hierin rondom bruin. Ik deed dit in 2 fases. Leg de stukjes vlees op een bord en zet opzij.

Bak in dezelfde pan de uien en sjalotten op middelhoog vuur 10 minuten tot ze langzaam zacht worden en bruin kleuren. Voeg 1 eetlepel bloem toe, roer tot je geen klontjes meer ziet en bak 1-2 minuten zachtjes mee. Voeg vervolgens een half flesje bier toe en doe het vlees inclusief jus terug in de pan. Voeg ongeveer 200 ml. runderbouillon toe tot het vlees onderstaat. Breng aan de kook en draai het vuur volgens op de allerlaagste stand. Voeg kruidnagel en 2 blaadjes laurier toe.

Snijd de korstjes van 1 witte boterham en bestrijk 1 kant ruim met mosterd. Leg de boterham met de mosterdkant naar beneden op het stoofgerecht. Plaats een deksel op de pan en laat dit gerecht minimaal 4 uur stoven. Om de saus in te laten dikken haal je een uur – half uur van tevoren de deksel van de pan. Vergeet niet af en toe te roeren! Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.

Serveer met Vlaamse frieten en zelfgemaakte mayonaise of met een aardappelpuree-tje.

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Rode kool met appelstroop | Blije Bietjes
    8 november 2015 at 17:58

    […] Serveer de rode kool met gekookte aardappels en een lekker stukje wild, een gehaktbal of stoofvlees. […]

  • Reply
    Last minute kerst stress | Blije Bietjes
    22 december 2015 at 22:38

    […] Saltimbocca met Madeira jus Dronken kip Stoofvlees […]

  • Reply
    Birria de Res, Mexicaans stoofvlees - Blije Bietjes
    8 februari 2017 at 21:40

    […] niet ontgaan. Inmiddels staan er al diverse heerlijke stoofgerechten op Blije Bietjes zoals het Vlaamse Stoofvlees uit België, de Rendang uit Indonesië en de Coq au Vin uit Frankrijk. Dit keer verkast Blije […]

  • Reply
    Stoute stoof met pruimen en stout bier - Blije Bietjes
    26 februari 2017 at 23:02

    […] Vlaams stoofvlees […]

  • Reply
    Zelf knoflook mayonaise maken - Blije Bietjes
    10 mei 2017 at 21:04

    […] Super lekker met zelfgebakken frietjes uit de oven en Vlaams stoofvlees. […]

  • Laat een bericht achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

    Close