Groente

Zigeuner zuurkool

zigeuner zuurkool

Joehoe! Ben je gek op zuurkool? Dan weet ik zeker dat dit gerecht bij je in de smaak zal vallen. Ik ben dol op zuurkool. Als stamppotje, op een broodje met een dikke bratwurst en mosterd, maar deze zigeuner zuurkool is toch wel mijn lievelings. Door het toevoegen van verschillende kruiden en specerijen krijgt het extra veel smaak. Het mooie rode kleurtje krijg je door het toevoegen van paprikapoeder en tomatenpuree. Zet dit gerecht lekker een dag van tevoren op zacht vuur en laat het ruim 4 uur sudderen. Dan heeft het genoeg tijd om lekker op smaak te komen.

Hoe komt die kool zo zuur? 

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Fermenteren is eigenlijk een chique woord voor het gecontroleerd verrotten van groente. Het is momenteel hartstikke hot en ook nog eens gezond! Want door groenten te fermenteren komen er allerlei goede bacteriën, vitamines en enzymen vrij waar onze darmen hartstikke blij van worden! Daarnaast kun je groenten langer bewaren.

Fermentatie zorgt er tevens voor dat groente een unieke smaak krijgt. Zuurkool is een van de makkelijkste recepten om mee te starten. Het is een kwestie van kool snijden, goed mengen met zout, aandrukken en dan is het een kwestie van wachten. Easypeasy!

Benieuwd hoe je precies fermenteert? Houd mijn blog dan in de gaten, want binnenkort ga ik dit zure kooltje zelf maken!

Zigeuner zuurkool

Print recept
Aantal personen: 4 Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • k500 gram zuurkool
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 250 gram spekblokjes
  • 1 flinke theelepel paprikapoeder
  • 4 pimentkorrels
  • 2 jeneverbessen
  • 1 kruidnagel
  • 4 stengels selderij
  • 4 stengels peterselie
  • 2 dl witte wijn
  • 1 laurierblaadje
  • olijfolie

Zo maak je het

1

Snijd de ui en knoflook fijn en snijd paprika in blokjes.

2

Verwarm een koekenpan met een scheutje olijfolie en fruit hierin de ui, knoflook en paprika glazig.

3

Voeg hierna de spekblokjes toe en bak deze goudbruin. Let erop dat de ui, knoflook en paprika niet aanbakken.

4

Voeg 1 flinke theelepel paprikapoeder en tomatenpuree toe en meng alles goed door elkaar.

5

Doe de zuurkool in een pan (inclusief het vocht) en voeg het uienmengsel toe.

6

Meng dit alles samen met 2 dl. witte wijn goed door elkaar.

7

Doe de pimenkorrels, jeneverbessen, kruidnagel, selderij en peterselie in de pan (ik gebruikte hiervoor zo'n handig kruidenbuiltje). Dit kun je ook eenvoudig zelf maken als je dit niet in huis hebt. Het is in ieder geval de bedoeling dat je de kruiden weer verwijderd.

8

Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat daarna op heel laag vuur zachtjes smoren voor zo'n 3 tot 4 uur.

9

Verwijder hierna de kruiden.

10

Schil de aardappels en breng deze aan de kook.

11

Giet af wanneer de aardappels gaar zijn (30 minuten).

12

Serveer de zuurkool met de gekookte aardappels en wat fijngesneden selderij/peterselie.

13

Eetsmakelijk!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Weekmenu 37 – Blije Bietjes
    10 september 2017 at 18:30

    […] Vrijdag – Zigeuner zuurkool […]

  • Reply
    Weekmenu 5 – Blije Bietjes
    28 januari 2018 at 18:53

    […] Vrijdag – Zigeuner zuurkool […]

  • Laat een bericht achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

    Close