Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Zoetzure bietensalade met een zalmtaartje

Kerst is in aantocht! Ik verheug me altijd heel erg op deze twee gezellige dagen die toch wel voor een groot deel in het teken staan van lekker eten samen met de mensen van wie je houdt. Wat zijn jullie kerstplannen? Dit jaar staat kerst hier in het teken van family time. Zo gaan wij eerste kerstdag gezellig brunchen met een aantal familieleden en ‘s avonds met elkaar uit eten in Rotterdam. Tweede kerstdag duiken wij de keuken in om een heerlijk menu op tafel te toveren. Dit weekend kwam ik al in kerstsferen toen ik deze zoetzure bietensalade met een zalmtaartje maakte. Een prachtig voorgerecht voor een van de kerstdagen.

De bietjes heb ik de dag van tevoren gekookt en vervolgens gemarineerd in een mengsel van azijn en honing gecombineerd met wat dille, pimentkorrels, mosterdzaad en laurier. Hoe je deze zoetzure bietjes maakt lees je hier. Ik koos voor een combinatie van witte en rode bietjes. Deze heb ik apart gemarineerd, anders zouden de witte bietjes binnen no time roze kleuren. Rode bietjes geven namelijk enorm af. En roze witte bietjes wil je natuurlijk niet. Als je geen witte bieten kunt vinden dan is dat natuurlijk ook helemaal geen probleem. Dan maak je gewoon een mooi kunstwerkje op het bord met rode bietjes. Maakt voor de smaak echt niets uit.

En het zalmtaartje? 

Het zalmtaartje dat ik combineer met deze zoetzure bietensalade heb ik op smaak gebracht met crème fraîche, dille, mierikswortel, een rood uitje, limoensap en avocado. Een heerlijk combinatie. Ik heb het met veel plezier opgegeten. En nog leuker, dit zalmtaartje maak je binnen 10 minuten klaar. Beetje hakken en alle ingrediënten mengen en klaar ben je. Fijn toch? Ook dit kun je op de dag zelf voorbereiden. Zet dit vervolgens in de koelkast tot gebruik. Dan hoef je alleen nog maar het bord op te maken. Piece of cake!

Zoetzure bietensalade met een zalmtaartje

Print recept
Aantal personen: 4 Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 4 bieten (rood/wit)
  • 250 ml. azijn
  • 250 ml. water
  • 1 flinke eetlepel honing
  • pimentkorrels
  • mosterdzaad
  • laurier
  • dille
  • 1 avocado
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 500 gram gerookte zalm
  • crème fraîche
  • mierikswortel
  • peper en zout

Zo maak je het

1

Maak de bietjes schoon en kook deze in een pan met water voor ongeveer 45 minuten. Let op: gebruik je verschillende kleuren? Kook de bietjes dan in 2 verschillende pannen.

2

Giet de bietjes af en laat deze afkoelen.

3

Zet een pannetje op het vuur samen met 250 ml. azijn, 250 ml. water en 1 flinke eetlepel honing. Breng zachtjes aan de kook.

4

Verwijder het velletje van de gekookte bietjes en snijd de bietjes in dunne plakjes.

5

Doe de bietjes in een potje/bakje samen met wat dille, pimentkorrels, laurier en mosterdzaad.

6

Giet het azijnmengsel over de bietjes en plaats het potje tot gebruik in de koelkast.

7

Snijd de gerookte zalm fijn en doe deze in een kom.

8

Snipper een rood uitje fijn en doe deze samen met een aantal lepels crème fraîche bij de zalm. Meng dit goed door elkaar.

9

Snijd de avocado in blokjes en doe deze samen met 1 flinke theelepel bij de zalm.

10

Breng op smaak met wat limoensap, wat fijngesneden dille en peper en zout. Proef en voeg indien nodig wat extra mierikswortel toe.

11

Leg de bietjes dakpansgewijs op het bord en plaats het zalmtaartje in het midden van het bord (eventueel met behulp van een steekring)

12

Garneer met kappertjes en wat fijngesneden dille.

13

Fijne kerst en eetsmakelijk!

One thought on “Zoetzure bietensalade met een zalmtaartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.