Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Zoetzure bietjes

Wist je dat je bietjes in het zuur kunt leggen? Dat beïnvloedt niet alleen de smaak, maar het zorgt er ook voor dat je de bietjes heel lang kunt bewaren. Dat is pas nostalgie, want wie dat doet dat nou nog? Aan de andere kant, het is wel een mooie toepassing om op een eerlijke manier om te gaan met groente uit het seizoen. De bietjes in de supermarkt die verpakt zijn in plastic zijn ook niet super healthy, en zoveel werk is het niet om zelf je bietjes in het zuur te leggen. Staat ook nog eens gezellig in je koelkast, maar is ook leuk om weg te geven. Ik maakte met deze zoetzure bietjes een vrolijke kerstsalade die ik combineer met een gerookt zalmtaartje.

Zoetzure bietjes? Wat doe ik ermee?

Ik vind de combinatie van het zoetzuur echt heel erg goed passen bij de aardse smaak van bieten. Deze zoetzure bietjes kun je gebruiken in een stamppotje, als salade gecombineerd met haring of met ei en ui, maar ook lekker op een borrelplank gecombineerd met jonge kaas of gerookte vis.  Je leest het al: de keuze is reuze! Dus combineer er maar lekker op los! Het is natuurlijk super leuk om verschillende bietjes te gebruiken, ze zijn er namelijk in allerlei kleuren. Geel, wit, rood, roze… Wanneer je ze in potjes doet is het wel aan te raden om de rode bietjes apart in te leggen. Die geven namelijk heel veel kleurstof af waardoor de rest van de bietjes rood gaan kleuren. Beetje zonde. Wil je de bietjes voor een langere tijd bewaren? Dan dien je de potjes vooraf even te steriliseren. Dit doe je door een pan met ruim water op te zetten en de potjes zo’n 10 minuten in kokend water uit te koken. Zet de potjes daarna op een schone theedoek om af te koelen.

Zoetzure bietjes

Print recept
Aantal personen: 2 potjes Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 4 bieten (rood/wit)
  • 250 ml. azijn
  • 250 ml. water
  • 1 flinke eetlepel honing
  • pimentkorrels
  • mosterdzaad
  • laurier
  • dille

Zo maak je het

1

Maak de bietjes schoon en kook deze in een pan met water voor ongeveer 45 minuten. Let op: gebruik je verschillende kleuren? Kook de bietjes dan in 2 verschillende pannen.

2

Giet de bietjes af en laat deze afkoelen.

3

Zet een pannetje op het vuur samen met 250 ml. azijn, 250 ml. water en 1 flinke eetlepel honing. Breng zachtjes aan de kook.

4

Verwijder het velletje van de gekookte bietjes en snijd de bietjes in dunne plakjes.

5

Doe de bietjes in een potje/bakje samen met wat dille, pimentkorrels, laurier en mosterdzaad.

6

Giet het azijnmengsel over de bietjes en plaats het potje tot gebruik in de koelkast.

One thought on “Zoetzure bietjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.