Dit recept was ik eigenlijk een beetje vergeten. Zonde, want het is een heel eenvoudig recept en het resultaat is echt fantastisch. De tomaten doe ik samen met een flinke hoeveelheid olijfolie, knoflook en basilicum in een ovenschaal. Deze schaal zet ik ruim 3 uur in een oven op 70 graden. Hierdoor wordt de olie lekker warm zonder dat deze het kookpunt bereikt. Het resultaat: fluweelzachte tomaten die het perfect doen in een salade of als basis voor een pastasaus. De olie gooi je natuurlijk niet weg, deze is nu heerlijk op smaak gebracht en perfect voor dressings of om geroosterd brood in te dippen tijdens de borrel.
Dit heb je nodig
… voor 1 weckpot
500 gram tomaten
6 tenen knoflook
een flinke hand basilicumblaadjes
wat takjes tijm
250 ml. olijfolie
peper en zout
Verwarm de oven voor op 70 graden.Was de tomaten en snijd deze in vieren. Verwijder het kroontje en leg de tomaten in een ovenschaal. Ontdoe de knoflook van zijn jasje en gooi de teentjes bij de tomaten samen met de blaadjes basilicum en tijm. Schenk de olijfolie erbij en breng op smaak met peper en zout. Hussel goed door elkaar en zet de ovenschaal in de oven.
De tomaten kun je een paar dagen bewaren in de koelkast. Doe ze samen met de olie in een gesteriliseerd weckpot en sluit deze goed af.