Ook deze week dook ik mijn voorraadkast in op zoek naar leuke ingrediënten om een nieuw “Uit de Kast” recept op tafel te toveren. Vorige week had ik van mijn ouders een hele zak aardappelen gekregen. Als je alleen bent dan duurt het best lang voordat zo’n zak helemaal leeg is. Het was dus al snel duidelijk dat dit de basis voor het gerecht zou gaan worden. In de koelkast had ik nog crème fraîche, melk en kaas liggen. Combineer dit met in plakjes gesneden aardappel en je hebt een hele mooie basis voor het klassiek Franse gerecht Gratin Dauphinois. Aardappelgratin dus.
De aardappelgratin breng ik op smaak met slechts een aantal ingrediënten: zout, peper, knoflook en nootmuskaat. Ook lekker met wat verse tijm! Nu we het toch over ingrediënten hebben.. Welke kruiden heb jij allemaal in jouw kastjes staan? Hoe ziet jouw voorraad eruit? En misschien wel de belangrijkste vraag: gooien jullie wel eens eten weg? Wereldwijd wordt er enorm veel voedsel verspild en beland 25% van wat wij aan voedsel kopen in de afvalbak. Dat is krankzinnig! Daarom is een goede basisvoorraad heel erg belangrijk, zo verwerk je restjes groenten/vlees heel eenvoudig tot een nieuwe maaltijd.
Een goede basisvoorraad bestaat voor mij uit:
- Rijst, pasta en noodles, couscous, bulgur, risottorijst en parelgort
- Bloem, havermout, gist, bakpoeder, honing en suiker
- Gedroogde linzen, erwten, kikkererwten, verschillende bonen (of in blik)
- Tomatenpuree, tomatenblokjes, tomatensap
- Tonijn, makreel, zalm in blik
- Kappertjes, zongedroogde tomaten, augurken, mosterd, ketchup en mayonaise
- Verse eieren, kaas, melk, room, crème fraîche
- Roomboter, olijfolie, zonnebloemolie, balsamico, azijn, soyasaus en ketjap
- Uien, knoflook, sjalotten, aardappels
- Verse kruiden zoals basilicum, tijm, platte peterselie en koriander
- Kruiden in de vriezer: laos, citroengras, pepertjes, salie, selderij en salamblad
- Citroen, limoen, rode peper en gember
- Verschillende noten
- Gedroogde kruiden
En van dat laatste heb ik er echt heel erg veel! Mijn tip: koop de traditionele kruiden wanneer je op reis bent. Zo geniet je nog jaren van deze heerlijke specerijen en authentieke smaken. Om een beetje orde te brengen in mijn enorme voorraad kruiden ben ik potjes gaan verzamelen. De dekseltjes heb ik met krijtbord verf geschilderd en met een krijtstift heb ik de inhoud op de deksels geschreven. Zo is alles keurig geordend en ook heel eenvoudig terug te vinden.
Maar nu gaan we lekker koken!
Dit heb je nodig
… voor 2 personen
400 gram aardappels, geschild en in dunne plakjes gesneden
1 teen knoflook, fijngeperst
150 ml. melk
2 eetl. crème fraîche
1 theel. vloeibare boter
oude kaas, geraspt
nootmuskaat
peper & zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil en was de aardappelen en snijd deze in dunne plakjes. Meng de crème fraîche voorzichtig met de melk en klop tot alle klontjes verdwenen zijn. Voeg de knoflook, wat nootmuskaat en peper en zout toe en meng nog een keer goed.
Vet 2 ovenschaaltjes (of een grotere) in met wat vloeibare boter. Leg een laag aardappelschijfjes dakpansgewijs in de vorm. Schenk hierover een klein beetje van het mengsel en strooi hier wat kaas overheen. Herhaal dit tot de ovenschaaltjes gevuld zijn. Eindig met een royaal laagje kaas en verdeel het restant van het mengsel over de schaaltjes.
Plaats de aardappelgratin voor 40-45 minuten in de oven en serveer direct. Erg lekker bij een mals kippetje en een frisse salade.