Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Beer talk: kaasfondue van Kaapse Jaapie en kaas van Booij

Leuk nieuws! Blije Bietjes breidt haar samenwerking binnen de Fenix Food Factory uit met de Kaapse Brouwers. Elke maand zet ik een bier van de Kaapse Brouwers in het zonnetje en combineer ik dit bier met een mooie foodpairing of verwerk ik het bier in een recept. Want koken met bier is super tof en geeft een bijzonder lekkere smaak aan je gerecht.

Wie zijn de Kaapse Brouwers?

De Kaapse Brouwers brouwen echt Rotterdams craft bier met spannende ingrediënten en verrassende smaken. Hun thuisbasis is de Fenix Food Factory, waar zij een fantastisch proeflokaal hebben met dertig bieren op tap! Een feestje voor de echte bierliefhebber. “Kaapse” verwijst naar de wijk Katendrecht, ook wel de Kaap genoemd. Onlangs hebben zij een tweede vestiging geopend in het centrum van de stad: de Kaapse Maria. In een prachtig pand aan de Mauritsweg combineren zij bieren met foodpairings, ofwel bier-spijs combinaties. En op beide locaties staat iedereen je graag te woord om je meer over de verschillende soorten bieren te vertellen. En geloof mij, dat wil je echt graag horen!

Het bier van deze maand: Jaapie

jaapte

Jaapie? Ja, Jaapie! De Kaapse Brouwers geven hun bijzondere bieren bijzondere namen. Jaapie verwijst naar Jaap Valkhoff, een Nederlandse zanger en musicus. Jaap Valkhoff was een pionier van de Nederlandse jazz. Jaap schreef ook liedjes onder het pseudoniem “Slome Japie”. In 1965 had hij een hit met ‘Ik heb mijn hart op Katendrecht verloren’, maar de meest bekende hit van zijn hand is natuurlijk het Rotterdamse Feyenoord lied “Hand in hand, kameraden”. Die heerlijke jazz vind je iedere vrijdagavond nog terug bij de Kaapse Brouwers in de Fenix Food Facyory.

Het bier Jaapie is een red ale. Een stevig bier met 9,4% alcohol. Een red ale herken je aan de rode kleur en wat zoetigheid. De rode kleur heeft dit bier te danken aan de toevoeging van rode bietjes. Leuke verwijzing naar mijn blog Blije Bietjes natuurlijk. Wanneer je dit bier proeft dan proef je in eerste instantie zoete tonen van rood fruit, maar hierna neemt het gebruik van Amerikaanse hop het over en proef je een fris bittertje. Een stevig mooi biertje dat fantastisch samengaat met de oude kaas van Booij Kaasmakers. 

Wat kook ik ermee?

Een heerlijke kaasfondue! Hoe fantastisch is het om twee heerlijke producten uit de Fenix Food Factory met elkaar te combineren tot een smaakvol eindresultaat? De bieren van de Kaapse Brouwers gaan fantastisch goed samen met de kazen van Booij Kaasmakers. En deze stevige Jaapie lijkt gemaakt voor de oude kaas van Booij. Onlangs won Booij Kaasmakers de Cum Laude Awards 2017 met haar oude kaas. En sindsdien gaat het hard met de oude kaas van Booij. Zo hard dat de kaas tijdelijk is uitverkocht. Gelukkig verwachten zij in oktober weer hun eigen oude kaas te kunnen leveren. En met de nieuwe kaasopslag is er voldoende ruimte gecreëerd om heel veel meer van die heerlijke kazen te kunnen produceren. Word ik heel blij van! 

De kaas van Booij is ook te bestellen via de webshop

Kaasfondue

Print recept
Aantal personen: 2 personen Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • 350 gram oude kaas van Booij Kaasmakers
  • 300 ml Jaapie bier
  • 0,5 teen knoflook
  • een klein scheutje water
  • grove peper uit de molen
  • stokbrood
  • witlof
  • paprika
  • maizena
  • olijfolie

Zo maak je het

1

Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin een half teentje knoflook.

2

Giet het bier erbij en breng deze op temperatuur.

3

Voeg dan beetje bij beetje de oude kaas toe, en blijf roeren.

4

Houd de temperatuur goed in de gaten, de kaasfondue mag niet koken.

5

Snijd ondertussen het stokbrood, de paprika en snijd het onderkantje van de witlof af zodat je de blaadjes los kunt trekken.

6

Breng de kaasfondue op smaak met wat grove peper uit de molen.

7

Meng 1 a 2 theelepels maizena met wat water en roer deze door de kaasfondue.

8

Serveer de kaasfondue met de overige ingrediënten.

9

Geniet!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.