Kippensoep. Wie is er niet mee opgegroeid? Ik ben he-le-maal dol op kippensoep. Echt waar! En wist je dat deze soep hartstikke goed is wanneer je verkouden bent of last hebt van een zware griep? Niet even een paar hapjes, nee, gewoon iedere dag een flinke kom! Deze soep maakt de slijmvliezen lekker los en daarom wordt deze soep vaak gemaakt wanner men last heeft van een verkoudheid of griep.
Kippensoep en carnosine
Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat het stofje dat in kippensoep zit, carnosine, ons immuunsysteem helpt om af te rekenen met een verkoudheid of griep. Die carnosine (aminozuur) komt van nature ook in ons eigen lichaam voor en doet een heleboel nuttige dingen. Het remt onder andere glycatie af, wat zorgt voor een verandering in de celstructuur die samenhangt met veroudering.
Dat carnosine goed voor ons is, is inmiddels wel bekend. Je kunt het tegenwoordig ook als voedingssupplement krijgen in de vorm vn poeders of capsules. Mijn voorkeur gaat toch uit voor een lekkere dampende kom kippensoep.
Ik schreef al eens eerder een recept voor kippensoep. Deze keer maak ik een groene kippensoep met prei, broccoli, lente ui en bleekselderij. Super lekker! De bouillon trek ik van de kip, de groene stengels van de prei, wat ui, bleekselderij en selderij. Dit laat ik zeker een uurtje of 3 op een laag vuurtje staan. Vervolgens zeef ik de bouillon en pluk ik de kip. Die gaat weer terug in de pan samen met de prei, bosui, broccoli, bleekselderij en selderij. Een super lekker soepje met heel veel smaak. En ook nog eens goed wanneer je verkouden bent of last hebt van een griepje.
Ingrediënten
- 1 kilo soepkip, van de poelier
- 2 uien
- bleekselderij
- 2 prei
- 2 tenen knoflook
- 1 kleine broccoli
- bosje lente ui
- verse selderij
- laurier
- foelie
- 5 pimentkorrels
- 1,5 liter kippenbouillon
- peper & zout
Zo maak je het
Snijd het groen van de prei en doe dit in een pan samen met 2 uien, 2 stengels bleekselderij, 2 tenen knoflook, pigmentkorrels, laurier en foelie.
Voeg de kip en kippenbouillon toe en breng alles aan de kook.
Zet vervolgens het vuur laag en laat de bouillon 2 tot 3 uur trekken.
Haal hierna het vlees uit de pan en leg dit op een bord. Haal de bouillon door een zeef en zet terug op laag vuur.
Snijd vervolgens de prei en 2 stengels bleekselderij fijn. Snijd de broccoli in kleine roosjes en snijd de bosui en selderij fijn. Voeg de fijngesneden groenten toe aan de bouillon.
Pluk het vlees van het karkas en voeg dit toe aan de soep. Laat zachtjes aan de kook komen en zet het vuur hierna laag. Laat de groenten nog even 10-15 minuten mee garen. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.