Wist je dat als je prei zwart laat blakeren in de oven of op de bbq, de smaak veranderd, en dat je dan een super zacht preitje overhoud? Ik had het al eens eerder voorbij zien komen, maar zelf nog nooit uitgeprobeerd. Tijd om daar eens verandering in te brengen. Prei combineert heel goed met mosterd, dus de keuze voor een met mosterd ingesmeerd karbonaadje was al snel gemaakt.
Ik maakte al eens eerder een stamppotje van erwtjes, aardappels en Parmezaanse kaas. Dit bleek een fantastische combinatie met de geblakerde prei en karbonade.
De prei heb ik zwart geblakerd in de oven. Leg hiervoor de prei op een bakplaat met bakpapier en schuif de preitjes onder een hete grill. Keer de prei regelmatig om zodat ie aan alle kanten zwart kleurt. Haal de prei daarna uit de oven en laat ‘m een paar minuten afkoelen. Haal vervolgens de zwarte velletjes van de prei. Wat je overhoudt is een boterzachte vulling. Hier komt het vanaf nu vaker op het menu!
Karbonade met geblakerde prei en erwtenstamp
Print receptIngrediënten
- 6 preien
- 300 gram diepvrieserwtjes
- 750 gram aardappelen
- 4 schouderkarbonades
- 2 eetlepels mosterd
- parmezaanse kaas
- melk
- roomboter
- 1 sjalotje
- witte wijnazijn
- olijfolie
- peper en zout
- nootmuskaat
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op grillstand.
Leg de prei op een bakplaat met bakpapier en schuif deze in de oven tot ze aan alle kanten zwart geblakerd zijn. Haal ze daarna uit de oven en laat afkoelen.
Schil de aardappelen en kook deze in wat water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Breng de karbonades op smaak met peper en zout en smeer de karbonades in met grove mosterd.
Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en braad hierin de karbonades in 20 minuten gaar.
Rasp alvast wat Parmezaanse kaas en zet dit apart.
Verwijder de zwarte bladeren van de prei tot je bij de boterzachte kern komt.
Snipper het sjalotje en meng dit met 1 theelepel mosterd, 1 deel witte wijnazijn en 2 delen olijfolie tot een vinaigrette.
Giet de aardappels af en stamp deze fijn samen met wat melk en een klontje roomboter. Roer de erwtjes door de puree samen met de Parmezaanse kaas. Breng op smaak met nootmuskaat en peper en zout.
Serveer de puree met de karbonades en prei.
Eetsmakelijk!
2 thoughts on “Karbonade met geblakerde prei en erwtenstamp”