Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Oreo cheesecake

Nog precies 1 week en dan is het Valentijnsdag. Nu ben ik allereerst nieuwsgierig of jullie iets speciaals doen op deze dag van de liefde? Of vinden jullie het maar commerciële onzin? De geschiedenis van deze dag gaat terug naar het jaar 496 toen Paus Gelasius I 14 februari benoemde tot de dag van de Heilige Valentijn. Voor de Romeinen was dit destijds een erg belangrijk feest. Men zegt dat de namen van ongehuwde vrouwen werden verzameld in een grote kom. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken en dit werd dan je levenspartner. Kun je het je voorstellen? Later, toen het christendom in Europa opkwam werd dit feest door de kerk verboden. Een wijs besluit.

Ik kan me nog goed herinneren wie ik vroeger een anonieme Valentijnskaart heb gestuurd. Ik vond dat altijd reuze spannend, want je wist natuurlijk niet zeker of die geheime liefde door had dat dat kaartje van jou vandaan kwam. Ook meen ik me te herinneren dat je op de middelbare school anoniem een rode roos kon kopen. Die roos werd dan aan jouw geheime liefde gegeven. Nou nou, dat was een hele happening.

Voor wie zijn geliefde volgende week wil verrassen met iets lekkers -de liefde van een man gaat nou eenmaal door de maag- heb ik een recept voor een heerlijke Oreo cheesecake. En om het extra zoetsappig te maken top ik de taart af met frambozen. Happy Valentinesday! 

Dit heb je nodig
… voor 1 taart

2 pakken Oreo koekjes
1 bakje frambozen
2 pakjes monchou
350 ml. slagroom
magere kwark
rasp van een halve citroen
100 gram roomboter
springvorm
bakpapier

Verwarm de boter in een steelpannetje tot deze gesmolten is. Doe 1,5 pak Oreo koekjes in een keukenmachine en giet hier de boter bij. Meng dit fijn. Als je geen keukenmachine hebt dan kun je natuurlijk ook los gaan met een deegroller om de koekjes te verkruimelen.

Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten van de springvorm in met wat boter. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem en druk dit goed aan.

Laat de monchou op kamertemperatuur komen en klop de slagroom lobbig. Meng de monchou met de slagroom en roer dit goed door om klontjes te voorkomen. Voeg het rasp van een halve citroen toe samen met 2 eetlepels magere kwark. Meng goed door elkaar en giet het mengsel in de vorm. Dek af met keukenfolie en laat ruim 3/4 uur opstijven in de koelkast. Garneer de cheesecake met frambozen en de overige Oreo koekjes.

One thought on “Oreo cheesecake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.