Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Roodlof makreelsalade

Vorige week bracht ik samen met mijn zus een bezoekje aan de Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein. Ik ben gek op deze markt waar je alleen maar regionale en seizoensgebonden producten kunt kopen. Alles is super vers en vaak ook nog biologisch! En het assortiment is ontzettend gevarieerd en divers, je kunt er eigenlijk alles kopen wat je nodig hebt. Mooie kazen, groenten, verse en gedroogde kruiden, vis, vlees, brood, Rotterdams bier, honing van de stadsimker, een prachtig assortiment paddenstoelen en nog veel meer! Ik word altijd heel erg hebberig op deze markt en moet me altijd inhouden.

Het liefst wil ik van ieder kraampje wel iets kopen en maakt mijn hoofd ondertussen overuren: “Wat voor gerecht zal ik hier mee maken?” en “Waar zal ik dit mee combineren?”. De allereerste keer liep ik als een kip zonder kop al zigzaggend over deze markt te sjezen. Dat was niet zo’n succes dus nu loop ik eerst een rondje om te kijken wat het aanbod is, en maak ik ondertussen een lijstje in mijn hoofd. Ik weet na zo’n rondje precies welke kraampjes ik opnieuw moet bezoeken om de ingrediënten voor mijn weekmenu in te slaan. Vorige week ging ik naar huis met o.a. deze mooie roodlof. Roodlof is een kruising tussen radicchio en witlof en heeft een zacht zoete smaak. Je kunt de roodlof roerbakken, verwerken in een ovenschotel of gebruiken in een salade.

Blije Bietjes - booschappen Rotterdamse Oogstmarkt

Blije Bietjes - makreel in rookoven

 

 

 

 

 

 

 

 


Groenten van Uit je Eigen Stad & verse makreel roken

Ik verwerk de roodlof in een salade met biet, appel en huisgerookte makreel. Het roken van vis is niet alleen heel erg leuk om te doen, het smaakt ook nog eens heel erg lekker. En het is ook heel erg budget, want zo’n verse schoongemaakte makreel koop je bij de viswinkel al voor 2 euro. Ik liet al eens eerder zien hoe je verse makreel thuis kunt roken, ook als je niet over een rookoven beschikt. Hoe je dat precies doet lees je hier. Terug naar de salade. Die maak je zo….

Dit heb je nodig
…voor 2 personen

1 verse makreel om te roken, of 1 gerookte makreel van de viswinkel
4 stronkjes roodlof
1 appel
2 gekookte bieten
raapstelen, of een andere slasoort
1 citroen
1 teentje knoflook, geperst
3 eetl. magere kwark
olijfolie
peper en zout

Rook de makreel volgens dit recept of koop een al gerookt exemplaar bij de viswinkel. Maak de makreel schoon door hem van zijn jasje te ontdoen en verwijder het visvlees van de graten. Snijd de onderkant van de roodlof af en pluk de stronkjes voorzichtig los. Verdeel dit over 2 borden.

Was de appel en snijd deze in reepjes. Als je de bieten zelf kookt dan kook je deze in ongeveer een uur tot 1,5 uur gaar in een laagje water. Verwijder het velletje en snijd de bieten in blokjes. Meng de makreel, appel, biet en de raapsteeltjes door elkaar en verdeel dit over de borden. Meng 3 eetlepels magere kwark met een drupje olijfolie, teentje knoflook, een klein scheutje citroensap en peper en zout door elkaar. Verdeel de dressing over de borden en serveer de salade met wat versgebakken brood.

One thought on “Roodlof makreelsalade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.