Ravioli met een vulling van pompoen, ansjovis, Parmezaanse kaas en peterselie olie
Gisteren (25/10) was het Wereld Pasta dag. Ik had daar tot gister dus nog nooit van gehoord, maar dat zijn dan weer de leuke feitjes die je als foodblogger te weten komt. Volgens de site van www.internationalpasta.org is dit de essentie: ““We want to tell a story, we want to talk about a unique and incredibly versatile product which can really make a difference at tables all around the world, from both an environmental and nutritional point of view. We want to talk about PASTA! “.
Ik werd gisteren dus verrast door deze speciale pasta dag, maar wilde er toch graag iets mee doen. Ik bedacht deze ravioli met een super lekkere vulling van pompoen. En omdat het Wereld Pasta dag was vond ik dat ik mijn pastamachine wel uit de kast kon trekken om zelf pasta te maken. Het is alweer even geleden dat ik zelf pasta heb gemaakt en ik vergeet altijd hoe fijn dat eigenlijk is. Dat kneden werkt mediterend en het is zo tof dat je van wat bloem en een ei een pastadeeg vormt! Als je net als ik boft met een pastamachine in huis, dan is het niet eens heel erg tijdrovend en is het een leuk recept om in het weekend eens uit te proberen.
Dit heb je nodig
… voor 6 ravioli’s
100 gram Durum tarwe bloem*
1 middelgroot kakelvers ei
1 theel. melk
200 gram pompoen, in stukjes
een halve sjalot, fijngesneden
klein teentje knoflook, geperst
een handje Parmezaanse kaas, geraspt
ansjovis, 3 stuks
een handje peterselie, fijngesneden
peper en zout
olijfolie
roomboter
Stort het bloem op een schoon aanrecht en maak in het midden een kuiltje. Doe het ei en theelepel melk erbij en meng dit. Dit gaat het beste wanneer je steeds een beetje bloem vanaf de binnenkant mengt met het ei. Je kunt hiervoor een vork gebruiken, maar ik vind het altijd wel fijn om met mijn handen te werken. Ga net zo lang door tot er een deeg ontstaat en kneed dit voor de komende 10 minuten goed door. Prima workout voor je bovenarmen! Het deeg moet niet plakkerig zijn, voeg in dat geval een beetje bloem toe. Kneed het deeg tot een bal en laat afgedekt onder wat folie 20 minuten rusten.
Kook de blokjes pompoen in een laagje water gaar en kook af. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de sjalot, knoflook en ansjovis aan. Voeg de pompoen toe en stamp fijn tot een fijne puree. Breng op smaak met een handje Parmezaanse kaas (hou wat over voor de garnering!) en peper en zout en laat afkoelen.
Rol het deeg uit tot een langwerpige flap en bloem zowel het deeg als de pastamachine. Begin op de eerste stand (hoogste cijfer) van de machine, en haal het deeg hier een aantal maal doorheen. Be-bloem het deeg regelmatig. Dit proces blijf je herhalen terwijl je de stand steeds een tandje terug zet. Het deeg wordt hierdoor steeds dunner. Ik hield uiteindelijk een flap van 1,5 meter over. Hoe leuk is dat!
Pureer de peterselie met een scheut olijfolie van goede kwaliteit en zet apart.
Snijd het deeg doormidden en verdeel 6 hoopjes pompoen over het deeg, Laat genoeg ruimte aan de zijkanten over, want je hebt altijd een hoop snijverlies bij het maken van ravioli. Leg de andere flap deeg er voorzichtig overheen en druk de hoopjes heel voorzichtig aan. Begin dus bij de eerste, plaats het deeg er voorzichtig overheen, druk aan, en ga dan pas naar de tweede.
Steek de ravioli uit en snijd los en leg deze afgedekt onder wat vershoudfolie apart, of voeg direct toe aan een pan kokend water (dit heeft de voorkeur!). Kook de ravioli beetgaar in zo’n 3 minuten. Dit hangt natuurlijk een beetje af van de dikte van het deeg. In de tussentijd laat je een klontje roomboter smelten in een pannetje. Giet de pasta af en voeg toe aan de gesmolten boter.
Ben je nou een beetje onzeker over de gaarheid van je pasta, kook dan een proefversie zonder vulling (je hebt namelijk toch genoeg restdeeg over) mee, zodat je de gaarheid kunt controleren* *
Leg de beboterde ravioli op een bord en serveer met wat Parmezaanse kaas en peterselie olie en een snufje peper en zout.
*let erop dat je een bloem met een zeer hoog eiwitgehalte van rond de 13-14% en ongeveer 12% gluten gebruikt. Die gluten zijn nodig om de pasta elastisch te krijgen. Durum bloem voldoet aan deze voorwaarden en is daarom geschikt voor het maken van pastadeeg.
**ik vormde het restdeeg tot een nieuw geheel en maakte er tagliatelle van. Die eet ik morgen met een saus van paddenstoelen en biefstuk.
Ziet er weer mooi en lekker uit. Misschien ook eens proberen.
Geef maar een seintje, dan mag je mijn pasta machine lenen 🙂