Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

1 maand plastic vrij leven – plastic dieet

Op 5 september ging ik samen met mijn neefje naar een lezing over het plastic dieet in Blue City 010, ook wel bekend als het oude Tropicana zwemparadijs waar ik vroeger regelmatig kwam. De reden dat ik mij hiervoor had aangemeld is omdat ik al lange tijd worstel met het gebruik van plastic. Als ik mijn keuken- of badkamerkastje opentrek dan zie ik alleen maar plastic. En als ik een middagje fanatiek aan het koken ben dan is het mandje waar ik mijn plastic in verzamel meteen bommetje vol. Vreselijk! Ik weet al heel erg lang dat dit drastisch anders moet, maar op de een of andere manier vond ik het moeilijk om de knoop definitief om te zetten. Om eerlijk te zijn wist ik ook niet zo goed waar te beginnen. 

Gelukkig werd ik hier tijdens de lezing in Blue City enigszins bij geholpen. Je kunt ook niet in 1 keer afkicken, en de boodschap was dan ook “doe wat je kunt, maar maak het jezelf niet te moeilijk”. Ik vond dat een mooi uitgangspunt om mee te starten. 

Waarom ik meedeed aan het plastic dieet

Dat er teveel plastic rondzwerft weten we natuurlijk allemaal. We zien regelmatig op sociale media verschrikkelijke foto’s voorbij komen van dieren die verstrengeld zijn geraakt in plastic dat wij rond hebben laten slingeren, of dood zijn gevonden omdat ze plastic hebben gegeten. Maar ook het plastic in de oceaan is een probleem van een omvang die wij ons geeneens kunnen bevatten. Toen ik mij eenmaal in dit onderwerp ging verdiepen las ik dat er wereldwijd vijf grote drijvende afvalbergen zijn, waar in totaal naar schatting zo’n 160 miljoen afval drijft. Dat betekent dat er ongeveer iedere minuut 1 vuilniswagen met afval in onze oceanen verdwijnt. Ruim 4,7 miljoen ton plastic verdwijnt jaarlijks in de zee. Afschuwelijk! Dit zorgt voor ruim een miljoen dode zeevogels en 100.000 dode zoogdieren per jaar. Hier kan ik dus serieus de hele nacht wakker van liggen… Dit komt vooral omdat plastic niet verdwijnt. Om heel eerlijk te zijn: ieder stukje plastic dat ooit is gemaakt, bestaat nog steeds en verdwijnt eigenlijk nooit. Wil je daar nog eens over nadenken als je een plastic flesje water koopt? 

En om nog even in te haken op het kopen van een plastic flesje met water. Wist je dat er ruim ¼ liter ruwe olie en 3 liter water nodig is om een plastic flesje van een 0,25 liter te produceren? Insane… Tap je water uit de kraan en gebruik hiervoor een herbruikbare beker. 

Wat kun je hier tegen doen? 

Geen plastic meer gebruiken. Duh! De afgelopen maand heb ik ondervonden hoe lastig en tegelijkertijd hoe eenvoudig dat kan zijn. Ik heb me als eerste aangemeld op de website van het Plastic Dieet. Via de mail kreeg ik wekelijks handige worksheets die mij verder hielpen bij mijn bewustwording. 

Vervolgens maakte ik foto’s van de inhoud van mijn badkamer- en keukenkastjes en nam ik de inhoud van mijn koelkast onder de loep. De foto’s vind je hieronder en ik vond het aardig shocking om te zien hoeveel plastic ik in huis had verzameld. De lade met schoonmaakartikelen was ik vergeten te fotograferen, maar geloof mij; ook die bestaat voornamelijk ook plastic flessen. 

Meteen alles weggooien om een plastic vrij leven te leiden was voor mij geen oplossing en vond ik ook totaal niet duurzaam. Wat mij triggerde was dat wanneer ik een plastic item in mijn handen had, ik meteen nadacht over hoe ik dit product het beste kon gaan vervangen. Denk aan shampoo, zeep, schoonmaakmiddel, tandpasta, maar ook aan brood- en kaasverpakkingen. Allemaal items die ik nog op voorraad had, maar die ik in de loop der tijd wel wil vervangen. Zo kocht ik al speciale doeken met bijenwas waar ik mijn kaas in kan laten verpakken, en kocht ik katoenen zakken om het brood in te bewaren. Deze zakken kun je ook in kleiner formaat kopen en deze zijn ideaal voor groenten en fruit. 

 

Hoe ben ik te werk gegaan 

Hieronder vind je een aantal tips die ik de afgelopen maand heb toegepast. Ik ben nog lang niet op het niveau waar ik zou willen zijn, maar ik begin er steeds meer handigheid in te krijgen en dat voelt erg goed. Het complete probleem kan ik niet oplossen, maar ik kan wel mijn steentje bijdragen. En dat doe ik heel graag 🙂 

Afval scheiden 

Ik woon in de stad en het scheiden van afval is hier best wel lastig. We hebben hier van die ondergrondse containers waar in feite alles in gegooid mag worden. Plastic, GFT, karton… Noem het maar op! Ik wandel regelmatig door de wijk, maar heb nooit echt goed gekeken waar ik wat kon inleveren. Inmiddels weet ik waar ik mijn plastic en karton kan inleveren. Een inzamelpunt voor GFT afval heb ik helaas nog niet gevonden. Ik heb hier de gemeente over gemaild, maar heb helaas nog geen reactie ontvangen.

Groente en fruit 

First things first! Koop katoenen zakjes waar je groente en fruit in kunt meenemen. Tegenwoordig verkoopt de AH ook herbruikbare zakjes voor een minimaal bedrag. Zo goed! Vermijd alle producten die verpakt zijn in plastic. In de supermarkt is dat soms nog wel eens een uitdaging. Ga daarom naar de markt, of naar de plaatselijke groenteboer. Je zult merken dat op de markt je producten meteen in een plastic zakje gestopt worden. Bij het ene kraampje heb ik alle producten er weer uitgehaald en het tasje teruggeven. Bij het andere kraampje heb ik aangegeven geen plastic tasje te willen. Prima toch? 

Vlees en vleeswaren 

Nu wordt het al iets lastiger. Wij eten nagenoeg geen vlees of vleeswaren thuis dus de afgelopen maand heb ik de verleiding prima kunnen weerstaan. Mocht je hier toch wel behoefte aan hebben dan kun je het beste naar de slager gaan en je eigen plastic bakjes meenemen. Zoals jullie wellicht weten werk ik in de Fenix Food Factory en het viel mij op dat ik meerdere mensen bij de slager heb gezien die hun eigen plastic bakjes hadden meegenomen. Ik vind dat zo stoer! 

Kaas, zuivel en eieren 

Mijn kaas koop ik altijd bij Booij Kaasmakers in de Fenix Food Factory. Zoals ik hierboven al vertelde heb ik speciale kaasdoeken aangeschaft waar mijn kaas nu in verpakt kan worden. Zelf drink ik geen melk, maar yoghurt vind ik erg lekker en die koop ik nu in glazen flessen bij de Gimsel in Rotterdam. En eieren? Oke, die worden niet verpakt in plastic, maar tegenwoordig neem ik het oude doosje mee om mijn nieuwe eieren in te verpakken. En dat zijn van die momenten dat je ineens merkt dat je super goed bezig bent 🙂 

Noten, rijst, bonen etc

Die koop ik tegenwoordig op de markt of bij de Gimsel in Rotterdam. Hier kun je rijst, granola, erwten, linzen, muesli, bonen etc. zonder verpakking kopen. Neem je eigen zakje mee en giet deze maar vol met het product dat je graag wilt hebben. 

Toiletartikelen 

Heel eerlijk? Dit vond ik eigenlijk de moeilijkste categorie. Want zoals je al kon zien staat mijn badkamerkastje vol plastic flessen. Bodylotion, make-up remover, creme, maskertjes, peeling, tandpasta, styling producten voor mijn haar, wattenschijfjes, plastic tandenstokers… En ga zo maar door! Ik denk dat dit kastje het meest confronterende kastje in huis was. Dus waar begin je dan? Allereerst bij alles opmaken en op zoek gaan naar alternatieven! Gelukkig hielp Nadia van ToJungle mij hier heel erg goed bij. Zij heeft inmiddels een fijn assortiment met artikelen die plastic vrij zijn. Denk aan tabletjes om je tanden mee te poetsen, fijne vegan shampoo bars waar je je ook mee kunt wassen en fijne biologische doekjes waar je je gezicht mee af kunt nemen. Het is even wennen hoor, vooral die shampoo bar, want ik merk dat mijn fijne, sluike haar er veel stugger van wordt. Het voordeel daarvan is wel dat het ervoor zorgt dat ik geen stylingnproducten meer nodig heb. Wat een feest! Ik kan me voorstellen dat wanneer je al stug haar van jezelf hebt dit niet zo gewenst is. Nadia gaf mij de tip om appelciderazijn te mengen met water, en dit na het wassen over je haar te masseren. Vervolgens even uitspoelen en je haar is goed door te kammen. 

Toiletpapier vinden wat niet in plastic zit heb ik nog niet gevonden. Of je moet het in bulk verpakkingen (lees: 200 rollen) bestellen. Ik heb daar de opslag niet voor. Dus als iemand samen wil inkopen dan hoor ik het heel graag 🙂 

Schoonmaken 

Schoonmaken zonder plastic? Kan dat? Nou, volgens mij niet helemaal… Je komt met natuurazijn en baking soda al een heel eind, maar natuurazijn is verpakt in plastic en daar kom je lastig onderuit. Natuurazijn gebruik ik nu als zijnde wasverzachter in de was. Het zorgt ervoor dat je kleding extra fris ruikt, de kleur langer behouden blijft en het maakt je wasmachine ook nog eens schoon! Maar alleen natuurazijn geeft geen schone was… En stiekem ben ik toch wel fan van de geur van Persil. Ik heb de producten van Seepje, Ecover en een DIY wasmiddelkit inmiddels uitgeprobeerd, maar dit was het nog niet helemaal voor mij. 

Al met al is het plastic dieet mij heel erg meegevallen! Met minimale inzet kun je al best een groot verschil maken. Ik kan het iedereen aanraden. Al is het alleen maar om wat meer bewustwording te creëren. Wil jij ook je steentje bijdragen? Dan heb ik hier 3 eenvoudige tips voor je die heel simpel zijn op te volgen:

  1. Stop in ieder geval met het kopen van plastic tasjes in de supermarkt en neem je eigen tasjes mee waar je groenten en fruit in kunt verpakken. Leg wat tassen in de achterbak van je auto voor het moment dat je een keer onverwachts boodschappen gaat doen. Zo grijp je nooit mis. 
  2. Koop geen plastic flesjes water meer maar schaf een herbruikbare fles aan zoals een Klean Kanteen
  3. Koop geen groenten of fruit dat in plastic verpakt is. Dat betekent misschien een extra bezoekje aan de groenteboer, maar zo steun je ook meteen de lokale mkb’ers. 

Bonus tip! Zeg nee tegen plastic rietjes en neem je eigen rietje mee! ToJungle verkoopt prachtige bamboe rietjes die je kunt hergebruiken. Stop ‘m in je tas en zeg vaarwel tegen die onnodige plastic rietjes. 

Vragen over dit onderwerp? Stel ze mij gerust! Ik zal jullie de komende tijd vaker op de hoogte houden over dit onderwerp. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.